ODRŽAN PROTEST ZBOG VISOKOG POREZA U PANČEVU

26/11/2014 Off By

Horizontalni-banner-222x160Zapošljavaju nove činovnike i podižu poreze

 

POREZI ⇒ Porez na prosečan stan je prošle godine iznosio 2.500 dinara, a ove godine je stiglo rešenje na 8.300 dinara. Ljudi, to je za 50 evra veći porez. To je 50 evra od vaše dece, od vaših unuka, iz vaših frižidera. Koga su pitali da to urade? – upitao je odbornik LSV u pančevačkoj skupštini Vladan Keljević

Biro za informisanje LSV
vladan_keljevic_web1

Vladan Kelje vić

 

GRADSKI odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo organizovao je danas, ispred Uslužnog centra Gradske uprave Pančeva, protest na kojem je nekoliko stotina građana, uprkos izuzetno hladnom vremenu, iskazalo svoje nezadovoljstvo visokim porezom na imovinu.
Nakon protesta, odbornička grupa LSV predala je Predlog odluke o visini poreza na imovinu u gradu Pančevu na pisarnici Uslužnog centra Guprave Pančeva. Tom prilikom na uvid je dato i do sada prikupljenih 7.000 potpisa građana, sa najavom da će se prikupljanje potpisa nastaviti do 12.000, koliko je neophodno da bi postala punovažna građanska inicijativa koja, kao takva, mora da se nađe na dnevnom redu sednice Skupštine grada

Pljačka na sve strane

Tokom protesta, odbornik LSV u pančevačkoj skupštini Vladan Keljević je ukazao na to da je vladajuća koalicija Pančeva, predvođena SNS-om, DS-om, LDP-om i DSS-om, uspela da poveća broj zaposlenih u gradskim preduzećima, da podigne cene usluga tih preduzeća, da od investicija i obećavanih novih radnih mesta nema ni govora i da, pritom, maltene utrostruče porez!
– Jesu li to njihove promene? Porez na prosečan stan je prošle godine iznosio 2.500 dinara, a ove godine je stiglo rešenje na 8.300 dinara. Ljudi, to je za 50 evra veći porez. To je 50 evra od vaše dece, od vaših unuka, iz vaših frižidera. Koga su pitali da to urade? – upitao je Keljević. Upozorio je da cene i evro rastu, da su plate i penzije manje, a da za to vreme gradska vlast Pančeva planira da dodatno opljačka građane.
– I SNS i DS, i LDP i DSS i svi ostali za koje niste mogli ni da zamislite da mogu da sede zajedno u istoj vlasti, u julu su odbili inicijativu koju je LSV predala Skupštini grada,a za koju je za samo deset dana prikupljeno .potpisa građanki i građana koji su tražili da se taj porez vrati na staro. Eto, to vam je odnos gradske vlasti. Šta njih briga šta misli i šta hoće 3.000 građana i građanki Pančeva – istakao je Keljević.

Još veća podrška građana

Odbornik LSV je ukazao da je vlast, očigledno, mislila da će ovo proći, da će se nakon nekoliko dana na ovaj problem zaboraviti. Međutim, kako je dodao, inicijativu je u međuvremenu potpisalo još 4.000 građana, što je sada konačnih 7.000, zbog čega je današnji protest i zakazan.
– Sad su pokušali da se izvuku i kažu: Promenićemo tržišnu cenu na kuće i stanove, pa ćete umesto 8.300 plaćati 7.900 porez. Hvala im lepo!. To neka plate oni zajedno sa rodbinskim vezama i partijskim knjižicma koje su pozapošljavali po gradskim preduzećima! To neka plate iz svojih džepova, a ne da dalje zadiru u vaše – rekao je Keljević.
Upozorio je i da je gradska vlast pokušala da pokrade i poljoprivrednike, pa da im na njive naplaćuju porez kao na građevinsko zemljište.
– Ko će za to da odgovara? Pa gde to ima – rekao je Keljević i pitao da li tako treba da radi vlast u interesu građana.

Kako je moguće da su se dosetili da dodatno zamažu oči time što su rekli da će zakazati vanrednu sednicu i smanjiti stopu poreza na zemljište, pitao je Keljević.
– Do pre nekoliko dana nisu o tome ni razmišljali, dok nismo najavili da ćemo da se pobunimo zajedno sa poljoprivrednicima – ukazao je on.

– Vrlo je jednostavno ono što mi tražimo: sa maksimalne stope poreza 0,4 posto koja važi za imovinu u Pančevu, hoćemo da se smanji na 0,2 posto. To gradska skupština i gradska vlast ni danas nije učinila – istakao je Keljević navodeći da je na današnjoj sednici odbijen amandman LSV kojim je traženo smanjenje poreske stope od 0,4 posto.
– Rekli su nam: Nećemo imati dovoljno novca u budžetu. Pa ko o tome treba da brine? Ko treba da puni budžet – upitao je Keljević.

Nema odustajanja

Odbornik LSV je rekao da se ništa neće promeniti u Pančevu dok se ne prestane sa zapošljavanjem u javnim preduzećima i dok ne optimizuju rad tih preduzeća. Vladan Keljević je pozvao građane da ne veruju obećanjima i izjavama stranaka vladajuće koalicije, ukazujući da nije bilo današnjeg protesta, ne bi došlo ni do smanjenja poreza za zemljište.
– Na žalost, jedino čemu možete da verujete su vaši novčanici tokom sledeće godine. A ono što ja mogu da vam kažem u ime Gradskog odbora Lige je da ne odustajemo. Nema odustajanja! Ne možemo da pristanemo na ovo što su nam danas poturili. I, dokle god ne vidimo račune na staro nema odustajanja – zaključio je Vladan Keljević.<


DOGAĐAJI

strefanovićRAZGOVARALI SRPSKI I TURSKI MINISTAR UNUTRAĐNJIH POSLOVA

  Turska traži ubicu Marka Ivkovića   Tom prilikom turski ministar unutrašnjih poslova obavestio je Stefanovića da je

 

ZORANA BEČBEČ: SAMIT CENTRALNO – EVROPSKE INICIJATIVE (CEI)

  Srbija stabilan partner u regionu BEČ ⇒ Na skupu u Beču usvojena je i Deklaracija koja, kako

 

studenti511SAMOORGANIZOVANI STUDENTSKI POKRET: PRIVATNO OBEZBEĐENJE ZABRAVILO STUDENTE

Policija – otključala Fakultet STUDENTI ⇒ Studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta okupljeni u Samoorganizovani studentski pokret imaju razloga

sedlarevic20140923RASVETLITI SINOĆNJI INCIDENT U NOVOM SADU

Potrebna posebna Policijska uprava za Vojvodinu LSV: ⇒ Nakon vesti da je sinoć napadnuta aškalijska porodica, policijsko saopštenje