DJB: Tužilaštvo da istraži sastanke Nikolića i Karića

DJB: Tužilaštvo da istraži sastanke Nikolića i Karića

15/10/2016 Off By
Ima indicija da su sudski postupci protiv članova bivšeg režima namerno otežani do zastarevanja. Zastarevanje postupaka protiv članova režima Slobodana Miloševića vraća “vrednosti” iz pljačkaških i profiterskih 90-tih godina protiv kojih se pokret snažno bori. Delovi tog režima koji su ponovo na vlasti urušili su sve nezavisne institucije u Srbiji

BEOGRAD.- Predsednik države Srbije se najmanje dva puta sastao sa čovekom sa poternice koga ista ta država Srbija traži zbog kriminala. U svakoj državi ovakvo otkriće bi bio skandal dovoljan za ostavku predsednika, a u pravnoj državi jak povod da se istraži da li je predsednik zloupotrebio visoku političku funkciju za pritisak na pravosudne organe. Nedopustivo je da građani Srbije plaćaju službena putovanja predsednika na kojima se on viđa sa licima odbeglim od zakona.

Pokret Dosta je bilo zahteva od tužilaštva da počne odgovorno da radi svoj posao i ispita Tomislava Nikolića o njegovim susretima sa Bogoljubom Karićem i utvrdi da li je Nikolić uticao na to da jedan od sudskih postupaka protiv Karića zastari.

Protiv Bogoljuba Karića pokrenuta su 2006. godine dva krivična postupka za proneveru novca i to jedan u Višem sudu u Beogradu, a drugi u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Postupak u Višem sudu je obustavljen jer je u februaru ove godine došlo do apsolutnog zastarevanja, ali Tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje vodi istragu protiv Karića u slučaju privatizacije “Mobtela” za proneveru oko 60 miliona evra.

Ima indicija da su sudski postupci protiv članova bivšeg režima namerno otežani do zastarevanja. Zastarevanje postupaka protiv članova režima Slobodana Miloševića vraća “vrednosti” iz pljačkaških i profiterskih 90-tih godina protiv kojih se pokret snažno bori. Delovi tog režima koji su ponovo na vlasti urušili su sve nezavisne institucije u Srbiji.

Predsednik Srbije je više puta, uprkos ovim krivičnim postupcima, javno tvrdio da je Bogoljub Karić politički progonjen i da je optužnica protiv Karića politički motivisana. Ove njegove izjave trebalo je takođe da budu ispitane u svetlu pritisaka na pravosudne organe. Priznanje samog Nikolića da se sreo sa Karićem “za vreme vojne parade u Moskvi”, kao i izjava Karića da su se sreli u Minsku 2013. godine nameću obavezu tužilaštvu da istraži moguće pritiske Nikolića na pravosudne organe.

Skandalozno je ponašanje predsednika države koji se ruga pravosuđu svojim susretima sa okrivljenim u bekstvu. Nereagovanje tužilaštva na ovakve izjave i postupke predsednika države čvrst je dokaz da u Srbiji nema vladavine prava. Tužilaštvo mora da prestane da igra po političkom diktatu. Pokazatelji da je verovatno predsednik Srbije uticao na to da jedan postupak protiv Karića zastari ukazuju na strašno urušavanje institucija u Srbiji.

Kriminalci možda jesu Nikolićevi prijatelji, ali nisu prijatelji građana Srbije. Lice s poternice, odbeglo od zakona pripada svetu izvan zvaničnih i priznatih društvenih institucija i u sukobu je s njima. Zato nije u redu da predsednik države i garant sistema pije kafu i druži se sa kriminalcima koji su u sukobu sa sistemom. Dok pije kafu s licem s poternice, predsednik Nikolić urušava sistem.(Press DJB)