Niš: Biznis forum Srbija – Albanija

Niš: Biznis forum Srbija – Albanija

14/10/2016 Off By

 

Na forumu će biti potpisan Memoranduma o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore, koja će pružati logističku podršku privrednicima dve zemlje koji žele da sarađuju i sedište će joj biti u Tirani

NIŠ.- U Nišu je danas počeo biznis forum Srbija – Albanija na kojem učestvuje oko 300 privrednika. Skup su otvorili premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Aleksandar Vučić je rekao da je izgrađeno poverenje dva naroda, a da je sada na redu jačanje privredne saradne i povećanje trgovinske razmene Srbije i Albanije, dok je Rama izjavio da u Albaniji posluje oko 100 srpskih privrednih subjekata, koji rade u pozitivnoj atmosferi.”To su skromni subjekti” koji rade u različitim oblastima, kao što su usluge, turizam.

Na forumu će biti potpisan Memoranduma o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore, koja će pružati logističku podršku privrednicima dve zemlje koji žele da sarađuju i sedište će joj biti u Tirani.

Nakon plenarnog dela foruma predviđeni su bilateralni susreti privrednika na kojima će predstavnici poslovnih zajednica Srbije i Albanije razgovarati o konkretnim poslovima i zajedničkim projektima.

Na forumu učestvuju kompanije iz sektora prehrambene industrije, trgovine, elektro i mašinske, građevinske, hemijske, metaloprerađivačke i drvne industrije, kao i u oblasti turizma i hotelijerstva, telekomunikacija i drugih.

Forum organizuje Privredna komora Srbije i poslovna asocijacija Biznis Albanija.

Ukupna robna razmena Srbije i Albanije u 2015. godini iznosila je 109,8 miliona evra. Izvoz u Albaniju bio je 91,8 miliona, a uvoz iz Albanije 18 miliona evra.

Za osam meseci 2016. razmena je dostigla 77,8 miliona evra – srpski izvoz u Albaniju vredeo je 60,5 miliona, a uvoz 17,3 miliona evra.