Ministarstvo prostora –  filmska projekcija i razgovor o Istanbulu

Ministarstvo prostora – filmska projekcija i razgovor o Istanbulu

13/10/2016 Off By
Film baca pogled na grad na makro nivou, kroz oči stručnjaka, ali i ide od vrhova oblakodera do dubina železničkog tunela pod Bosforskim moreuzom; iz istorijskih naselja na jugu do šuma na severu; od izolovanih ostrva siromaštva do vila bogatih

BEOGRAD.- Kolektiv Ministarstva prostora u subotu, 15. oktobra, od 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) prikazuje film “Ekumenopolis: grad bez granica” (Ecumenopolis: City without limits”, Imre Azem 2011. )

“Ekumenopolis: Grad bez granica” je priča o Istanbulu i drugim megalopolisima na neo-liberalnom putu ka njihovom uništenju. Ovaj film prati porodicu migranata od rušenja njihovog kraja, preko njihove borbe za stanarsko pravo. Film baca pogled na grad na makro nivou, kroz oči stručnjaka, ali i ide od vrhova oblakodera do dubina železničkog tunela pod Bosforskim moreuzom; iz istorijskih naselja na jugu do šuma na severu; od izolovanih ostrva siromaštva do vila bogatih. Oslikava Istanbul kakav jeste i kako se užurbano menja. To je Istanbul u kome populacija ide od 15 do 30 miliona ljudi. To je Istanbul u kome broj automobila ide od 2 do 8 miliona. To je u Istanbul koji će se u budućnosti proširiti i na ceo region.


prostor2


Pre projekcije filma Nina Rajković će nas uputiti u urbanističko-ekonomske politike koje su gradske vlasti Istanbula počele sprovoditi osamdesetih godina 20. veka, te u urbane transformacije i socijalno raslojavanje stanovništva koje je prouzrokovano proklamovanim pravcem urbanog razvoja.

Nina Rajković je diplomirala sociologiju i turski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (na temi: “Urbana transformacija Istanbula i njezin uticaj na neformalna naselja u Istanbulu”), a završila je master studije iz istorije na Centralno-evropskom univerzitetu. Delatnica je Baze za radničku inicijativu i demokratiju iz Zagreba.

Ovaj program omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i Norveške ambasade u Beogradu. Ulaz je besplatan.(Press MP)