Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

12/10/2016 Off By
Svečano otvarajući ove sajamske manifestacije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, čije je Ministarstvo i pokrovitelj Energetike 2016, rekao je da postoji snažna sprega između energetskog sektora, privrede i zaštite životne sredine, da je Sajam mesto na kome treba da se stvori sinergija i odakle treba da krene dodatno unapređenje celog sektora

BEOGRAD.- Pod sloganom “Nova energija”, u hali 1 Beogradskog sajma otvoreni su 12. Međunarodni sajam energetike i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, koji će trajati do petka, 14. oktobra.

U izlagačkom ili konferencijskom programu sajmovi okupljaju više od 200 domaćih i inostranih kompanija, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja. Poslovni karakter sajmova potvrđuje više od 7000 najavljenih domaćih i inostranih poslovnih posetilaca i profesionalaca ali i značajan broj poslovnih aranžmana i ugovora.

Svečano otvarajući ove sajamske manifestacije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, čije je Ministarstvo i pokrovitelj Energetike 2016, rekao je da postoji snažna sprega između energetskog sektora, privrede i zaštite životne sredine, da je Sajam mesto na kome treba da se stvori sinergija i odakle treba da krene dodatno unapređenje celog sektora.

– Za godinu dana, od prošlih sajmova, usvojili smo Strategiju razvoja energetike, a sada radimo na donošenju još nekih dokumenata važnih za razvoj ovih oblasti. Cilj nam je stvaranje i očuvanje čistije i bolje energije, podizanje standarda i stvaranje velikog biznisa u kome država i kompanije mogu da napreduju. Investicije su velike, ali su veliki i važni i projekti za unapređenje energetskog sektora i očuvanje životne sredine po evropskim standardima – rekao je Aleksandar Antić.

Govoreći u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokrovitelja EcoFair-a, državna sekretarka Stana Božović rekla je da je “cilj Sajma spajanje privrede, javnog i civilnog sektora, koordinacija među njima i predstavljanje novih tehnologija u ovoj oblasti. Očekuju nas veliki zadaci i više od 10 milijardi evra investicija u narednoj deceniji. Pregovori Vlade Srbije sa EU su u toku i očekujemo da ćemo u 2017. godini za investiranje na raspolaganju imati 100 miliona evra. Napravili smo Vodič za investicione kompanije i lokalnu samoupravu, rešili smo uklanjanje opasnog otpada, što je bitno za “zelenu ekonomiju” i dokazujemo da radimo ali i vodimo računa o srpskoj privredi”.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije, jednog od tradicionalnih učesnika sajma Energetika, poručio je sa otvaranja da je “Sajam je veliki skup, energetsko čvorište u regionu, pravo mesto za saradnju i razmenu ideja”.

– U prvoj polovini godine EPS je ostvarioi profit od 13,1 milijardi dinara, što je 10 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, 7,7 odsto smo povećali proizvodnju u odnosu na plan, značajno smo povećali stepen naplate, smanjili smo gubitke – podsetio je Grčić.

Energetika 2016. i EcoFair 2016. održavaju se od 12. do 14. oktobra u hali 1 Beogradskog sajma. Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 250 dinara, a cena ulaznica za grupne posete je 100 dinara. Parking se plaća 100 dinara na sat.(Press Sajma)