Pošto nema Južnog toka – red je da se Naftagas vrati Vojvodini!

Pošto nema Južnog toka – red je da se Naftagas vrati Vojvodini!

12/10/2016 Off By
Vojvođanska nafta i vojvođanski gas se i dalje crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi, od svega tri odsto, iako zakon propisuje sedam. Ta razlika se izbija iz novčanika na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive

NOVI SAD.- Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević očekuje da republička vlast pokaže jednaku upornost i spremnost za dijalog i po pitanju zaštite imovine i resursa u Vojvodini, kao što je pokazuje kada je reč o „Trepči“, „Telekomu“ i drugoj imovini na Kosovu i Metohiji.

Kompanija koje treba sačuvati nema samo na Kosovu i Metohiji, ili centralnoj Srbiji.

To važi i za neobnovljive resurse.

Vojvođanska nafta i vojvođanski gas se i dalje crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi, od svega tri odsto, iako zakon propisuje sedam. Ta razlika se izbija iz novčanika na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive. Dok im izvlače naftu, vojvođanske opštine nemaju novca da izgrade vodovode ili kanalizaciju.

Niti je Kosovo sačuvano u državno-pravnom sistemu Srbije, niti je izgrađen Južni tok, pa je red i da Ruska Federacija vrati NIS, odnosno vojvođanski Naftagas koji joj je faktički poklonjen za 400 miliona evra iako je njegova vrednost procenjena na dve milijarde.

Budući da već postoji spremnost za razgovore i borbu za interes i vlasništvo Republike Srbije, pravi je trenutak i za raskidanje Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

U međuvremenu, dok se to ne desi, rudna renta za tu kompaniju može i mora biti barem zakonskih sedam odsto, s obzirom na to da je ona u okruženju znatno veća, a u Ruskoj Federaciji i tri puta veća.(Press LSV)