Aleksandar Vučić kritikovo želju Đurića da SB rasprvlja o Trepči

Aleksandar Vučić kritikovo želju Đurića da SB rasprvlja o Trepči

11/10/2016 Off By
Marko je ambiciozan i vredan mladi političar, pred njim je budućnost, ali mora da shvati da se politika ne vodi mišićima i preterivanjima, reko je Vučić na Konferenciji za medije

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Posle sednice Vlade, danas je premijer, Aleksandar Vučić, rekao novinarima da nije prihvaćen predlog Marka Đurića i Kancelarije za Kosovo da se traži sastanak Saveta bezbednosti, kako bi se rešilo pitanje imovine nad Trepčom:

-Pitao sam Đurića koje bi Srbija imala koristi od Saveta bezbednosti, naročito ako se on izjasni na štetu Srbije? Na to pitanje Marko nije imao odgovor. Rekao sam da bi angažovanjem Saveta bezbednosti s objašnjenjem da je ugrožen mir, samo navukli nove neprijatelje protiv nas.Šta da radimo ako nas nadglasaju? Ja nisam cirkuski premijer, da ovamo donesem zastavu Srbije i pravim se veliki patriota, a posle doživim da rezultat bude 2 prema 1. Nećemo dobiti Trepču tako što ćemo natovariti sve protiv sebe. Zato ćemo dalje pregovarati, a za takvu miroljubivu odluku ja prihvatam odgovornost. Marko je ambiciozan i vredan mladi političar, pred njim je budućnost, ali mora da shvati da se politika ne vodi mišićima i preterivanjima. Nasmejao sam se njegovoj preuveličanoj proceni vrednosti Trepče. Trepča je vredna, ali 2 milijarde duguje samo poveriocima. U dva rudnika na severu Albanci ne mogu da uđu.To im nećemo dati. Ne znam šta im je uopšte trenao takav zakon? Bilo bi korisnije da pristanu da radimo zajedno. Tada bi Trepča napredovala. Ja sam od početka predlagao da se u Briselu reše pitanja imovine. Oni su to stalno odbijali, da bi sada na ovaj način pokušali da otmu prvo Trepču, pa ostalo.

Vučić je rekao da je Vlada prihvatila deo predloga Kancelarije za Kim i odlučila da poništi odluku iz Prištine.

Napitanje šta će biti sa Telekomom, premijer kaže da će se poštovati dokument potpisan 25 avgusta prošle godine i da će i dalje insistirati da se rasprave pitanja imovine:

– Nije u pitanju pozivni broj. Mismo to Srbima obezbedili. Problem je broj antena u Kosovskom Pomoravlju. Izgradili smo u proteklih desetak godina petnaestak zgrada. Nije problem da im to damo, ali ako tako uradimo, oni će tražiti još i sve.

Vučić primećuje da su se i kvazi zapadna i kvazi istočna opozicija ujedinile protiv njega, tvrdeći da je predaja objekata na KiM već dogovorena u Briselu:

-Onaj koji misli da sam glup. Mnogo greši. A oni nisu pročitali Briselsjki sorazum i pojma nemaju šta tamo piše.Ja znam da je za pisanje protiv mene , od helikoptera, preko Savamale, do Trepče, uloženo 4 ipo miliona eura. Ali, poručujem investitorima u tu rabotu, da to nije dovoljno.Treba mnogo više.

Na pitanje o pismu koje je navodno upućeno Evropskoj komisiji, rekao je da još nije potpisao nikakvo pismo:

-Tamo sede naši prijatelji i prvo ćemo s njima razgovarati, a onda odlučiti o pisanju pisma.

Zaključio je da će Srbija nastaviti svoj put ka Evropi u miroljubivom ponašanju, jer rat nikome ništa dobro nije doneo, a i posle svakog rata se ipak mora razgovarati. Molbu da prokomentariše izjavu Patrijarha oko Trepče da se sve na silu oteto mora silom vratiti, odgovorio je ovako:

-Patrijarha poštujem , ali o sili Srbije ne volim da govorim. Svaku vrstu sile izbegavam.