Kikinda: 31.“Dani ludaje“  posetilo 80.000 gostiju

Kikinda: 31.“Dani ludaje“ posetilo 80.000 gostiju

09/10/2016 Off By

 

Ranka Čičak


KIKINDA.- Sinoć su u Kikindi završeni „Dani ludaje“. Tokom  4 dana trajanja manifestacije, u Kikindi je boravilo oko 80.000 gostiju i to je bila dobra  turistička promocija za ukupnu privrednu i sportsku Kikindu. Grad su  posetili ambasadori mnogih zemalja i značajne ličnosti iz političkog, privrednog i društvenog života.


dani_ludaje_i_deca1a_fmisod


„Dani ludaje“počeli su 1986. godine, kada su izmerene prve ludaje. Tri decenije posle – merenje tikvi preraslo je u veliko takmičenje, a rezultati su poslati u World Pumpkin Confederation, Ontario (Kanada) i Collins (Sjedinjene Američke Države) i učestvuju u takmičenju za zvanični svetski rekord.

Kikinđani su naročito ponosni na činjenicu da su njihovi “Dani ludaje” postali “mustra” za one u slovenačkom Šentjuru, hrvatskom Tovarniku, mađarskom Racalmašu (Srpskom Almašu), poljskom Mirosławiecu, rumunskom Buzau, pa i Južnobačkom festivalu ludaje u Temerinu. Prema podacima domaćina, dosadašnje “Dane ludaje” posetilo je oko dva miliona ljudi, a na takmičenjima za najtežu bundevu i najdužu tikvu učestvovalo je više od 1.500 proizvođača.

Ove godine najteža tikva merila je 415,5 kilograma a za nju je poljoprivrednik Dušan Jankov


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


dobio je nagradu od 100.000 dinara.Najduža tikva bila  je 243 santimetara i donela je istu toliku nagradfu Evi Andreji iz Temerina.