Srbi na Kosovu protestvuju – Skupština počela raspravu o Trepči

Srbi na Kosovu protestvuju – Skupština počela raspravu o Trepči

07/10/2016 Off By
Na trećem po redu protestu građana sa severa Kosova prisustvovali su i politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, minitar za povratak Dalibor Jevtić i administracije i lokalne samoouprave Ljubomir Marić

RUDARE.- Više od hiljadu građana sa severa Kosova okupilo se danas na protestu u Rudare, kod Zvečana u znak protesta zbog najavljenog usvajanja zakona o Trepči.

Iako je padala kiša, radnicima Trepče su se na protestu pridružili i studenti Univerziteta u Severnoj Mitrovici i zaposleni u institucijama na severu Kosova koje rade u sistemu Vlade Srbije.

Oni su u znak protesta zbog najavljenog usvajanja zakona o Trepči, kojim se taj Rudarsko-metalurški kombinat stavlja pod upravu Vlade Kosova, na sat vremena u Rudaru, blokirali magistralni put Priština- Mitrovica- Leposavić. Sa protesta je zatraženo da se predloženi nacrt zakona o Trepči ukloni sa dnevnog reda Skupštine Kosova.

Na trećem po redu protestu građana sa severa Kosova prisustvovali su i politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, minitar za povratak Dalibor Jevtić i administracije i lokalne samoouprave Ljubomir Marić.

Predhodno su srpski ministri u Vladi Kosova učestvovali i na sednici odbornika četiri opštine sa severa, koja je danas održana u Zvečanu. Srpski odbornici su istakli da je za njih ništavna odluka kosovskih institucija o budućem statusu Rudarsko- metalurškog kombinata Trepča.

Zaključeno je i da se zakon o Trepči o kome danas raspravlja u Prištini Skupština Kosova, ne može sprovesti na teritoriji njihovih opština. Odbornici opština Zvečan, Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, traže da se predloženi nacrt zakona povuče iz skupštinske procedure, te da kosovske vlasti organizuju razgovore sa srpskim predstavncima i sa predstavnicima preko 3.000 zaposlenih u severnom delu tog kombinata.

Sednici opština sa severa nisu prisustvovali albanski i bošnjački odbornici tih opština, potvrdio je za agenciji Anadolija Nedžad Ugljanin, odbornik opštine Severna Mitrovica.

Nacrt zakona koji je Vlada Kosova usvojila u sredu predviđa da će kosovska Vlada biti vlasnik 80 posto akcija Trepče, dok će radnici u redovnom radnom odnosu biti vlasnici 20 posto akcija. Srpski ministri su glasali protv ovog nacrta zakona jer ga smatraju političkim, dok su srpski poslanici u Skupštini Kosova, također, najavili da će glasati protiv.(Agencije)