Skupština Srbije usvojila Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave

Skupština Srbije usvojila Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave

07/10/2016 Off By

 

Poslanici su izabrali 22 zamenika tužioca i 62 sudija – u Nišu, Zrenjaninu, Beogradu, Lazarevcu, Obrenovcu, Velikoj Plani, Novom Sadu, Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Kuršumliji, Novom Pazaru

BEOGRAD.- Skupština Srbije usvojila je danas više odluka o izboru zamenika javnih tužioca i sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Poslanici su izabrali 22 zamenika tužioca u Beogradu, Novom Sadu, Bečeju, Brusu, Raški, Čačku, Gornjem Milanovcu i Lebanu.

Izabrano je i 62 sudija – u Nišu, Zrenjaninu, Beogradu, Lazarevcu, Obrenovcu, Velikoj Plani, Novom Sadu, Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Kuršumliji, Novom Pazaru.

Skupština Srbije usvojila je danas Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se usklađuje preraspodela prihoda ostvarenih o osnovu poreza na zarade između opština i gradova i Republike.

Predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će u Beogradu taj procenat biti 66 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić rekla je da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda, a izuzetak je samo Bor koji će izgubiti 4,4 odsto.

Vlada Srbije u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova I opština. Zakon će se primenjivati od 01. januara 2017. godine.(Redakcija)