Zdravlje: jesenji problemi srca

Zdravlje: jesenji problemi srca

07/10/2016 Off By

 

Nepravilan rad srca je posebno opasna vrsta aritmije jer dovodi do pojave ugruška u nekim strukturama srca; kad se ugrušak pokrene i strujom krvi stigne do mozga nastaje moždani udar, ponekad vrlo opsežan i s brojnim neurološkim posljedicama

VRLO često, niske temperature uzrok su prvim tegobama i srčanim simptomima. Mnogi bolesnici koji imaju hronične bolesti ili se leče zbog bolesti srca dožive pogoršanje svojih tegoba, ponekad i do nivoa koja ugrožava život.

Mnogi ljudi nisu spremni za pojačane napore, a prilikom izlaganja hladnoći se zbog pojačanog opterećenja srčano žilnog sastava mogu pojaviti teškoće, kao što su lupanje srca, preskakanje i nepravilan rad srca, otežano disanje, bolovi u grudima ili čak srčani udar.

Posebna pažnja je potrebna kod starijih osoba zbog veće ranjivosti i češće pojave ovih bolesti u starosti. Starije osobe s manje potkožnog masnog tkiva posebno su osetljive na niske temperature. Češća je pojava bolova u grudima kod bolesnika koji boluju od angine pektoris. Pojačan je rad srca, a zbog hladnoće može doći do sužavanja krvnih žila i povećanog otpora protoku krvi. Ovo zajedno dovodi do veće potrebe srca za kiseonikom i mogućnosti d se pojave bolovi u grudima. Ponekad su srčani udar ili nagla smrt prva manifestacija ovih promena. Zbog pojačanog rada srca na hladnoći može doći do ubrzanog ili daljeg nepravilnog rada srca. Nepravilan rad srca je posebno opasna vrsta aritmije jer dovodi do pojave ugruška u nekim strukturama srca; kad se ugrušak pokrene i strujom krvi stigne do mozga nastaje moždani udar, ponekad vrlo opsežan i s brojnim neurološkim posljedicama.

Bolesnici koji se leče od slabosti srca, popuštanja srca ili kardiomiopatije mogu osetiti značajno pogoršanje s otežanim disanjem, slabijim podnošenjem napora i drugim tegobama. Ako osećate neke od navedenih tegoba svakako je potrebno da posetite kardiologa radi testova koji otkrivaju poremećenje koje može da se leči. Ako bolujete od hronične bolesti, kao što su šećerna bolest, bolest bubrega ili visok pritisak potrebno je povremeno da proveriti status srca. Ako ste fizički aktivni i nemate teškoća ili se spremate da započneti s rekreativnim sportskim aktivnostima preventivni sistematski pregled je opcija za vas.♦