Deset godina Japan tabako intenešenel u Srbiji

Deset godina Japan tabako intenešenel u Srbiji

06/10/2016 Off By

 

Vučić: Mi nismo ni blizu Japancima, ali ako prihvatimo bar jedan posto njihove marljivosti i iskustva, a to smo počeli, možemo da se priključimo razvijenijem i boljem delu sveta

Ranka Čičak


SENTA.- Kompanija Japan tabako internešnel proslavila danas desetogodišnjicu svog rada u Senti. Ona je kupila 2006 godine Duvansku industriju Senta i uspela da 4 puta poveća broj zaposlenih. Danas ovde radi 300 radnika, a duvan se otkupljuje od hiljadu domaćih proizvođača.

tabkoU modernizaciju je uloženo 170 miliona dolara. Kompanija proizvodi poznate brendove – Vinston, Kamel, Mevius i LD. Sedište joj je u Švajcarskoj, a zapošljava više od 26 hiljada radnika širom sveta.

Premijer Aleksandar Vučić srećan je što je fabrika u Senti kroz poreze, akcize i druga plaćanja doprinela republičkom budžetu 1,3 milijarde dolara:

-Lani je to bila četvrta firma koja je najviše dala u budžet. Mi smo im pre dve godine obećali da ćemo pojačati borbu protiv šverca. Dosta smo uspeli, ali još nisam zadovoljan.Ovde zajedno rade Japanci, Amerokanci, Mađari, Srbi i nikakvih problema nema. Japan je bila razorena zemlja, ali je uspeo da za 70 godina uđe među najrazvijenije zemlje sveta. Mi nismo ni blizu Japancima, ali ako prihvatimo bar jedan posto njihove marljivosti i iskustva, a to smo počeli, možemo da se priključimo razvijenijem i boljem delu sveta.

Predsednik i generalni direktor kompanije, Tomas Mek Koj rekao je da fabrika izvozi u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku , Albaniju i EU. U proteklih 10 godina izvoz je doneo 174 miliona dolara.(foto BERB)