DJB: Dva snažna dokaza o uništenom tužilaštvu

DJB: Dva snažna dokaza o uništenom tužilaštvu

06/10/2016 Off By
Slučaj noćnog rušenja u Savamali ostaće nerazjašnjen zbog pritiska politike sve dok se ne promeni vlast koja je tužilaštvo stavila pod svoju kontrolu. Ovo je primer nedopustivog urušavanja državnih institucija jer je jedna nezavisna grana vlasti zloupotrebljena radi finansijske dobiti privatnih investitora, bliskih vrhu vlasti koji po svemu sudeći stoji iza nelegalnog rušenja

BEOGRAD.- Vest da je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu istraga o suspendovanju pravne države u Savamali i posle pet meseci u predistražnoj fazi i da su učinioci i dalje nepoznate osobe svedoči da je tužilaštvo pod snažnim pritiskom onih istih “kompletnih idiota” koji su pod fantomkama rušili u Savamali i da se postupajuća tužiteljka plaši da radi nezavisno i profesionalno. Mnoštvo dokaza i svedoka o nezakonitom rušenju u Savamali ne ostavljaju sumnju da je tužilaštvo moglo, a nije maklo dalje od početka samo zbog naredbi iz vrha vlasti da se slučaj ne istraži.

Slučaj noćnog rušenja u Savamali ostaće nerazjašnjen zbog pritiska politike sve dok se ne promeni vlast koja je tužilaštvo stavila pod svoju kontrolu. Ovo je primer nedopustivog urušavanja državnih institucija jer je jedna nezavisna grana vlasti zloupotrebljena radi finansijske dobiti privatnih investitora, bliskih vrhu vlasti koji po svemu sudeći stoji iza nelegalnog rušenja.

Jasan dokaz o katastrofalnom stanju u tužilaštvu, koje je razoreno i stavljeno pod kontrolu izvršne vlasti, predstavlja i danas objavljena vest o nagradi za tužiteljku koja je zaslužna što je afera Helikopter, nesreća u kojoj je poginulo sedam ljudi zarad nejasnih marketinških potreba vladajućih političara, završena obustavom postupka i zaključkom da niko nije kriv.

Tužiteljka, koja je sramno abolirala pripadnike vrha vlasti, odlukom ministra pravde imenovana je za notara na Novom Beogradu, na konkursu koji je raspisan za samo jedno mesto i odmah nakon njene odluke da velika tragedija ostane bez sudskog epiloga. Plata notara je neuporedivo veća od tužilačke, a uz čudne motive da krivičar pređe u parničnu i vanparničnu oblast delovanja i jasne indicije da nijedan notar nije imenovan na tu funkciju a da nema partijsku knjižicu i zasluge za SNS, reklo bi se da je da je tužiteljka nagrađena za nepostupanje u javnom interesu i postupanje u interesu vrha vlasti.

U obe afere koje su obeležile prošlu i ovu godinu i koje su simbolično obeležile urušavanje tužilaštva jasna je i dominantna uloga premijera. On je u oba slučaja pre tužilaštva doneo odluke, a tužilaštvo je samo sledilo cilj koji je on zacrtao na samom početku i vrlo se jasno može pokazati njegov neposredan uticaj na tužilačke odluke i zaštitu odgovornih.

Pravosuđe, čija je nezavisnost jedna od osnovnih temelja demokratskih država, potpuno je devastirano pod vlašću autokrate. Građani Srbije moraju da znaju da se standardi za koje se premijer Srbije deklarativno zalaže ne mogu postići rušenjem sistema i podređivanjem pravosuđa ličnim interesima moći. Licemerna je podrška koju uprkos ovako jasnom razaranju tužilaštva premijer dobija od zvaničnika zapadnih demokratskih zemalja koje su simbol demokratija sa razvijenim nezavisnim institucijama.

Pokret Dosta je bilo poziva tužilaštvo da se odupre pritiscima i ucenama premijera i da pomogne izgradnji demokratskog društva koje jedino može da obezbedi ekonomski prosperitet i sigurnost za sve.(Press DJB)