Otkrivena ženska ćelija ISISA

Otkrivena ženska ćelija ISISA

03/10/2016 Off By

 

Ova ženska ćelija je bila zadužena za regrutiranje i obuku žena za IS. One su bile aktivne u nekoliko mesta u zemlji , takođe prema ministarstvu unutarnjih poslova Maroka: posebno u Kenitri, Sidi Slimanu, Saleu i Tangeru

MAROKO.- Deset žena, koje su obećale odanost organizaciji tzv. islamska država i želele da počiniti samoubilačke napade u nekoliko gradova u Maroku, uhapsila je policija u ponedjeljak.

Deset osumnjičenica “su pokušale da se snabdiju hemijskim proizvodima za izradu eksplozivnih pojaseva”, navelo je ministarstvo unutarnjih poslova.

One “su željele da izvše samoubilačke napade na vitalne instalacije u Maroku”.

One su kovale “bliske veze s nekoliko marokanskih terorista koji su povezani s Daechom” (akronim za IS na arapskom) i “bazirane na sirijsko-iračkoj granici”.

Ova ženska ćelija je bila zadužena za regrutiranje i obuku žena za IS. One su bile aktivne u nekoliko mesta u zemlji , takođe prema ministarstvu unutarnjih poslova Maroka: posebno u Kenitri, Sidi Slimanu, Saleu i Tangeru.

Marokanske vlasti su posldnjih meseci povećale saopštenja o otkrivanju ćelija povezanih s IS-om i hapšenja navodnih regruta za ovu grupu.

Zagovarač umerenog islama i oštar u borbi protiv džihadizma, Maroko je pošteđen smrtonosnih napada ove četiri poslednje godine, suprotno Francuskoj i drugim zemljama. Kraljevina je u prošlosti bila napadana kada je 45 ljudi poginulo u Kazablanci 2003. godine i 17 u turističkom mestu Marakeš 2011. godine, navela je novinska agencija AFP./Agencije/