Kinezi se protive sve aktivnijoj islamizaciji njihove države

Kinezi se protive sve aktivnijoj islamizaciji njihove države

02/10/2016 Off By

 

Na pojedinim kineskim univerzitetima vođene su rasprave o tome da li je potrebno da se naprave posebni restorani sa halal hranom za studente muslimane. Takođe, prizor muslimana Šangaja dok obavljaju molitvu za Kurban-bajram na jednoj od gradskih ulica izazvao je žestoke polemike u kojima je bila primećena panika i otvoreno neprijateljstvo prema muslimanima, što se širilo putem stranica kineskih društvenih mreža

PEKING.- Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Takvi slučajevi ranije su bili prisutni samo u provincijama u kojima žive muslimanske manjine, kao što su Džinjiang i Nindžia, gde je situacija eskalirala do te mere da su pojedini zahtevali da se kineski muslimani proteraju iz zemlje i deportiraju u arapske države.

Kineski Univerzitet Anhui zatvorio je kupatilo predviđeno za studente muslimane (kineska kupatila su inače zajednička i otvorena) posle velikog pritiska kojeg su kineski studenti vršili na upravu univerziteta. Smatrali su to vidom diskriminacije i nelegitimnim pravom, jer svi studenti moraju da se pridržavaju pravila i zakona koji su na snazi u univerzitetskom kampu. Administracija je donošenje ove odluke opravdala izgovorom da ne želi da izaziva sukobe među studentima.

Na pojedinim kineskim univerzitetima vođene su rasprave o tome da li je potrebno da se naprave posebni restorani sa halal hranom za studente muslimane. Takođe, prizor muslimana Šangaja dok obavljaju molitvu za Kurban-bajram na jednoj od gradskih ulica izazvao je žestoke polemike u kojima je bila primećena panika i otvoreno neprijateljstvo prema muslimanima, što se širilo putem stranica kineskih društvenih mreža.

Istraživač u oblasti arapsko – kineskih odnosa Liu Čen porast antiislamskih osećaja u Kini pripisuje lažnoj slici o islamu i muslimanima koja postoji među velikim delom kineskog društva.

Liu kaže da pojedini Kinezi povezuju islam sa terorizmom i ekstremizmom, i smatraju da je prisustvo muslimana u njihovoj državi pretnja za njihovu bezbednost i stabilnost.

Pojašnjava da glasovi protiv islama, koji se sve više čuju, ne predstavljaju usmerenje kineske Vlade koja se pridržava principa ravnopravnosti među svim religijama. Ukazao je na podršku koju Vlada daje kineskim muslimanima u sezoni hadža i za vreme muslimanskih praznika i istakao njeno učešće u izgradnji i proširivanju džamija u brojnim pokrajinama i gradovima.

Sa druge strane, predsednik arapske zajednice u Kini Ahmad Aljafi rekao je da ekstremistički glasovi koji pozivaju na proterivanje muslimana ne predstavljaju stavove većine Kineza koje s Arapima spajaju dugi i snažni prijateljski odnosi još od Puta svile.

Aljafi je naglasio da, pored lokalnih vlada i uprava za verske poslove, veliki broj Kineza vodi računa o tome da čestitaju arapskoj muslimanskoj zajednici njihove praznike i nacionalne događaje./Agencije/