Dragan Lukač, ministar MUP-a RS: stotinak građana BiH sa ratšta u Siriji vratilo se kući

Dragan Lukač, ministar MUP-a RS: stotinak građana BiH sa ratšta u Siriji vratilo se kući

02/10/2016 Off By

 

Lukač je rekao da i rascepkanost policijskih agencija u BiH je i otežavajuća okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmeni informacija

SARAJEVO.- Stotinjak građana Bosne i Hercegovine vratilo se u tu zemlju nakon što su se borili na strani islamističkih terorističkih grpa u Siriji i oni sada predstavljaju realnu bezbednosnu prijetnju, izjavio je ministar unutaršnjh poslova Republike Srpske Dragan Lukač, lokalnim medijima.

Teroristička prijetnja u BiH je realnost kao i u bilo kojoj drugoj državi sveta, rekao je Lukač i i potvrdio kako se policija kojom rukovodi oslanja na savete i podršku američkih instruktora kako bi se što bolje pripremila za moguće terorističke opasnosti.

Lukač je rekao da i rascepkanost policijskih agencija u BiH je i otežavajuća okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmeni informacija.

“Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH. Radi se upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima”, rekao je Lukač.(Agencie)