U Sava centru Međunarodna koferencija o turizmu

U Sava centru Međunarodna koferencija o turizmu

28/09/2016 Off By
Danas je svetski dan turizma, a on je ugrožen terorizmom i izbeglicama. Da turistički radnici ima ju o čemu da se dogovaraju pokazuje i činjenica da su ovde predstavnici 30 zemalja iz celog sveta

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Svi koji nešto znače u turizmu regioa, Evrope i sveta sastali su se danas u beogradskom Sava centru na Šestoj biznis konferenciji posvećenoj turističkom tržištu jugoistočne Evrope.

Umesto najavljenog ministra turizma Srbije, Rasima Ljajića, konferenciju je otvorila njegova pomoćnica, dr Renata Pinđo i rekla da je naša zemlja, kao i većina regiona prepoznala turizam kao veliku mogućnost brzog razvoja ukupne privrede. Stara, neotkrivena Evropa postala je brend. Renata Pinđo pohvalila je rast dolazaka turista u Srbiju za 13 posto, ali preporučila saradnju svih zemalja regiona, naročito kada se radi o privlačenju gostiju iz dalekih istočnih zemalja, naročito Kine.

U svom uvodnom izlaganju ministarka turizma Federacije BiH, Edita Džapo rekla je da je turizam u njenoj zemlji bio zapostavljen, ali sada raste stopom od 17 posto.

Uvodno izlaganje ministar turizma i trgovine Republike Srpske, posvetio je saradnji u ovom teškom trenutku izbegličke krize.

NAGRADE NJBOLJIM TURIZAM jugoistočne Evrope dobio je večeras svoje zvanične lidere. Za turističku ličnost godine proglašen je Slave Siračevski, direktor Aurora Resort i SPA Berovo iz Makedonije. Za najbolju  turističku organizaciju  proglašena je turistička  zajednica Kvarner  iz Hrvatske. Za najveću holding kompaniju - Viktoria  group  corporejšn iz Beograda. Najbolji hotel je Splendid  iz Budve - Crna Gora. Nagrade  su dobili  iKongresni centar Brdo kod Kranja -  Slovenija, Agencija za promociju turizma  Makedonije, Univerzitet za turizam i menadžment iz Skoplja, Montenegro  erlajns, mostarski hotel Mepas,  Turistička organizacija Budve, Atomska banja Gornja Trepča, Jadranka moteli iz Malog Lošinja, Budvanska rivijera, Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju Merkur Vrnjačka Banja, Ustanova Parkovi prirode Lonjsko Polje iz Hrvatske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, hotel Cvikane Budva, Turistička organizacija Banjaluke, hotel Palmobej  Igalo, Cepter hotel Beograd, Turistička organizacija Tera Travel Beograd, Union klin, firma za  opremanje  objekata Beograd, Proizvođač TV Fox za Srbiju, JUTA Beograd i Velnes i Fitnes  udruga  Hrvatske. Tako je  večeras  završena Šesta biznis knferencija Turističko tržište jugoistočne Evrope. Iz 30 zemalja  je 450 učesnika razgovaralo u Sava centru o svim temama turističke privrede.

NAGRADE NJBOLJIM
TURIZAM jugoistočne Evrope dobio je večeras svoje zvanične lidere. Za turističku ličnost godine proglašen je Slave Siračevski, direktor Aurora Resort i SPA Berovo iz Makedonije.
Za najbolju turističku organizaciju proglašena je turistička zajednica Kvarner iz Hrvatske.
Za najveću holding kompaniju – Viktoria group corporejšn iz Beograda.
Najbolji hotel je Splendid iz Budve – Crna Gora.
Nagrade su dobili i Kongresni centar Brdo kod Kranja – Slovenija, Agencija za promociju turizma Makedonije, Univerzitet za turizam i menadžment iz Skoplja, Montenegro erlajns, mostarski hotel Mepas, Turistička organizacija Budve, Atomska banja Gornja Trepča, Jadranka moteli iz Malog Lošinja, Budvanska rivijera, Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju Merkur Vrnjačka Banja, Ustanova Parkovi prirode Lonjsko Polje iz Hrvatske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, hotel Cvikane Budva, Turistička organizacija Banjaluke, hotel Palmobej Igalo, Cepter hotel Beograd, Turistička organizacija Tera Travel Beograd, Union klin, firma za opremanje objekata Beograd, Proizvođač TV Fox za Srbiju, JUTA Beograd i Velnes i Fitnes udruga Hrvatske. Tako je večeras završena Šesta biznis knferencija Turističko tržište jugoistočne Evrope. Iz 30 zemalja je 450 učesnika razgovaralo u Sava centru o svim temama turističke privrede.

Danas je svetski dan turizma, a on je ugrožen terorizmom i izbeglicama. Da turistički radnici ima ju o čemu da se dogovaraju pokazuje i činjenica da su ovde predstavnici 30 zemalja iz celog sveta. Više od 189 zemalja konkurišu jedna drugoj u turizmu. Na spisku brzine razvoja crnogorski turizam je na 22. mestu, hrvatski na dvadeset i trećem, grčki na 35 om, turizam BiH na 123-em, Srbije na 143-em, a Makedonije na 173- em mestu. Svetski prosek je 3 posto. Srbija je uspela da rast turzma poveća s1,7 na 2,5 posto.

Dr Minjuan Deng upozorila je da turisti iz Kine ne žele da putuju na mesta gde mogu da budu ugroženi terorizmom ili izbeglicama. Zato biraju severno evropske zemlje.Osim toga, Kinezi traže najviši nivo standarda i imaju novaca da to plate. Traže kineske restorane, ali vole da uživaju i u lokalnim specijalitetima.

Herbert Hamel iz Nemačke predložio je iskustvo svoje zemlje u pravljenju zelenih mapa putovanja , jer je ekologija budućnost. Nemačka ovakve mape ima već sa 30 zemalja.Te mape koriste turistički perateri i svi oni koji organizuju grupna putovanja.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije smatra da putnici iz daljine ne gledaju svaku zemlju na Balkanu posebno, već kao jedan region, pa je zbog toga neophodna saradnja tih zemalja. Srbija je postala ulazna vrata za ceo region. Srbija ima 70 direktnih letova , a i prekomorske i prekookeanske veze, a beogradski i niški aerodrom povećavaju broj letova.

U atmosferi prijateljstva i razumevanja svi su govorili jezicima Balkana, osim makedonske predstavnice, Lele Krstevske, koja se na engleskom pozvala na saradnju u regionu i pohvalila svoju zemlju kako je uspela da privuče azijske i kineske turiste .

Aplauz je dobio dr Arkan Suver iz Turske, koji je predložio svetu da se obrati pažnja na iskustvo Balkana:

– Kada je ovde bio rat, govorilo se o humanitarnim vrednostima, a ništa nije urađeno. To može da se uzme kao model razumevanja za ceo svet. Postojanje turizma se bazira na miru.Prodavanje turizma u zaraćenom regionu je prodavanje magle. Verski turizam ima mogućnosti ne samo da dovode goste, već da razvija pomirenje i razumevanje. Poštovanje vere drugih ne znači gubitak sopstvene vere. Samo osoba koja poštuje svoju veru može da razume tuđe verske potrebe.

Konferencija nastavlja rad.