Slovačka: Balkanci lažnim brakovima dobijali boravišnu dozvolu i EU

Slovačka: Balkanci lažnim brakovima dobijali boravišnu dozvolu i EU

26/09/2016 Off By

 

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za venčanje u inostranstvu, a zatim su dolazila kod “mladoženje” u Srbiju, Makedoniju… gde bi posle venčanja dobijale 3.500 evra

BRTISLAVA.- Slovačka policija presekla je kanal kojim su građani zapadnog Balkna, preko lažnih brakova, za 3.500 evra dolazili do boravišnih i radnih dozvola u zemljma EU.

Oni su dobijali dozvole u Nemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama, a policija je uhapsila petoricu Slovaka koji su od toga napravili dobar posao. Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za venčanje u inostranstvu, a zatim su dolazila kod “mladoženje” u Srbiju, Makedoniju… gde bi posle venčanja dobijale 3.500 evra.

-Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Nemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak, izjavila je za on lajn dnevnik Aktuality.sk portparol slovačke policije Denisa Balogova. Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Nemačkoj dobijale lako pošto su državljanke članice Evropske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je takođe bez problema boravak po osnovu spajanja porodice.

Slovačka policija uhapsila je petoricu članova te organizovane grupe, dvojica šefova ostaju tokom istrage u zatvoru dok su preostala trojica puštena da se brane na slobodi. Za krivično delo šverca imigranata preti im po slovačkim zakonima od dve do osam godina zatvora. Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine sa muškarcima sa zapadnog Balkana. Od početka godine slovačka policija uhapsila je 23 osobe koje su organizovale lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Njemačkoj ili Danskoj.