Dačić: Vučić mi je rekao da nije zadovoljan tokom samita u Beču

Dačić: Vučić mi je rekao da nije zadovoljan tokom samita u Beču

24/09/2016 Off By

 

Ministar Ivica Dačić je ponovio da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u zemlji i regionu, ali da Srbija neće ćutati na provokacije i napade

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je premijer Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

“Zemlje učesnice samita imaju različite pristupe. Mi zidove nećemo praviti, ali nas to dovodi u tešku situaciju”, rekao je Dačić. On je ponovio da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost u zemlji i regionu, ali da Srbija neće ćutati na provokacije i napade. -Ako se to ne sviđa Vuku Draškoviću neka izađe iz (vladajuće) koalicije ili neka zatraži moju ostavku”, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, prioritet Srbije su evrointegracije, a kako kaže, očekuje otvaranje još nekih poglavlja do kraja predsedavanja Slovačke Evropskom unijom (EU), odnosno do kraja godine.

Dačić izjavio je da Srbija ne treba da ćuti i da je ispravno što je odgovorio bivšem šefu ratnog štaba ABiH Seferu Haliloviću.

-Ja nisam ovde da ćutim, ja sam ovde ministar spoljnih poslova, treba da štitim nacionalne interese. Bilo bi sramota da ovo prođe bez glasa Republike Srbije – naglasio je Dačić.

On je naveo da će “Srbija odbraniti sebe i pomoći će u odbrani integiteta Republike Srpske”. Nama je najmanje stalo do tenzija, naš narod živi u svim zemljama regiona. Nama je stalo do mira, ali ako u BiH prebrojavaju koliko Srba ima pušaka i pištolja, ako se pravi plan za koliko dana može da se sruši Srpska, ako su bezbednosne službe naredile najveći stepen bezbednosne odbrane prema Srpskoj, pa šta je to?” – upitao je Dačić. Podsetio je i da se u Zagrebu održava misa za “kako kažu mučenika, hrvatskih mučenika, generala i pukovnika NDH”.

“Zamislite u Berlinu misu za Hitlera, Geringa i ostale… Da li treba da ćutim i da kažem “izvinite, molim vas, što vam smetamo”? Ne smemo da ćutimo, poštujem odluku premijera da se suzdržava i da ne učestvuje u polemikama, ali postoje akti na koje država ima obavezu da radi, jedan od njih je i sve ovo, a to je izjava Halilovića, koja nijednim aktom nije demantovana niti se bilo ko od zvaničnih muslimanskih političara u BiH ogradio – istakao je Dačić. Osvrnuo se i na navodne zahteve da Srbija uvede sankcije Rusiji. “Znate šta, mi možda izgledamo naivno, ali nismo toliko glupi… Kako ja ili Vučić da kažemo da imamo principijalne stavove, da se zahvalimo za podršku oko Kosova i da kažemo da ćemo da uvedemo sankcije onima koji nas podržavaju… Time bismo radili sami protiv sebe, a mi nismo antisrpska vlada, mi smo Vlada Republike Srbije… Ako se Vuku (Drašković prim. aut.) to ne sviđa, neka izađe iz koalicije. Suprotno našim interesima je da uvedemo sankcije Rusiji i tačka” – zaključio je Dačić.♦