Mapa migrantskih populacija širom Europe

Mapa migrantskih populacija širom Europe

24/09/2016 Off By

LONDON.- Britanski Independen piše da među onima koji su u Velikoj Britaniji podržali Brexit, imigracija je kotirala veoma visoko među pitanjima koja su smatrali važnima.

I dok se velik broj onih koji su glasali za izlazak iz Evropske unije nada kako će izolacija Britanije smanjiti migracijski pritok, zadržavanje pristupa jedinstvenom tržištu Evropske unije moglo bi da tražii zadržavanje granica otvorenima.

Mapa preuzeta s Jakub Mariana, a koja se temelji na podacima UN-a pokazuje postotak migrantskih populacija širom Europe. Kao što je na mapi vidljivo, Švajcarska ima 29,6 posto, a Norveška 14,4 posto migranata. Ti podaci otkrivaju kako čak i zemlje koje nisu u Evropskoj uniji mogu imati visoki pritok migranata. Slučaj Švajcarske i Norveške interesantan je i jer su te zemlje morale da zadrže granice otvorene kako bi dobile pristup jedinstvenom tržištu.

Usprkos obećanjima britanske premijerke Tereze Mej da ograniči migraciju, malo je verovatno da će to biti moguće ukoliko Velika Britanija želi da zadrži pristup najvećem trgovinskom bloku na svetu.