Njujorški susreti ministr Dačića

Njujorški susreti ministr Dačića

23/09/2016 Off By
 
U razgovoru sa šefom ruske diplomatije razmotrene su teme od zajedničkog interesa

NJUJORK – Na marginama generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održan je trilateralni sastanak Srbija – Turska – BiH, na nivou ministara spoljnih poslova. Ministri su se složili da treba razvijati dobre odnose između tri države, da međusobno podržavaju proces evropskih integracija i posebno istakli da je neophodno jačanje ekonomske saradnje i podržali predlog Turske da se radi na realizaciji proekata u oblasti infrastrukture, transporta, energetike, poljoprivrede i turizma.

Trojica ministara složila su se da je stabilnost u regionu ključni faktor za njegov razvoj. Saglasili su se da se sledeći sastanak trilaterale održi u Ankari u oktobru, a nakon toga i biznis forum u Instanbulu.

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se juče u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

U razgovoru sa šefom ruske diplomatije razmotrene su teme od zajedničkog interesa. Ministri su ukazali na važnost prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa naše dve zemlje. Razgovarali su o mogućim bilateralnim posetama visokih zvaničnika i posebno se osvrnuli na srpsko predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC). Ministar Lavrov je, između ostalog, informisao i o procesu izbora novog generalnog sekretara.

Šef srpske diplomatije sastao se juče i sa ministrom spoljnih poslova Kambodže Prak Sokhonom. Ministri su, 22. septembra 2016.godine, potpisali sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše. Tom prilikom ministri su se složili da je ovo značajan korak koji će doprineti unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju ekonomske saradnje. Ministar spoljnih poslova Kambodze je predložio da se sledeće godine na adekvatan način obeleži šesdestogoidnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kambodže.