Miloš Šibul: Bivša ministarka da odgovara za štetu poljoprivrednicima

Miloš Šibul: Bivša ministarka da odgovara za štetu poljoprivrednicima

23/09/2016 Off By

 

Šibul smatra da “Odgovornost ministra u Vladi Republike Srbije ne prestaje onog momenta kada mu je mandat završen. Zato je važno da nadležni organi utvrde tačnu odgovornost bivše ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i da ona u skladu sa tim i odgovara

NOVI SAD – Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva LSV Miloš Šibul u pisanoj izjavi medijima traži odgovornost bivše ministrke poljoprivredeost Snežane Bogosavljević Bošković.

Činjenica da je Evropska unija odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje novca iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za ovdašnje poljoprivrednike, mlekare, proizvođače mesa, povrća i voća, pored velike štete domaćoj poljoprivredi nanela je i veliku sramotu Republici Srbiji.

Šibul smatra daOdgovornost ministra u Vladi Republike Srbije ne prestaje onog momenta kada mu je mandat završen. Zato je važno da nadležni organi utvrde tačnu odgovornost bivše ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i da ona u skladu sa tim i odgovara.

-Tokom svog mandata, tadašnja ministarka Snežana Bogosavljević Bošković je u više navrata najavljivala da će sredstva iz IPARD fondova biti na raspolaganju poljoprivrednicima od početka 2016. godine, te da će novca biti i za investicije u izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku nove mehanizacije i opreme.

Tvrdila je da će poljoprivrednicima kroz IPARD biti na raspolaganju od 5.000 evra do dva miliona evra, zavisno od programa za koji se opredele, kao i starosti podnosioca zahteva, te da će povraćaj sredstava iznositi između 60 i 70 odsto.

Za sve to vreme, bila je nesposobna da obezbedi dovoljan broj stručnjaka i organizuje optimalan rad Uprave za agrarna plaćanja, a što je na kraju bio i razlog za odbijanje akreditacije Srbije za korišćenje novca iz IPARD fondova.

Ono što je, međutim, uspela za vreme svog predugog dvoipogodišnjeg mandata jeste to da su subvencije poljoprivrednicima smanjene na trećinu, da je donet katastrofalan Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se državna zemlja, pod sumnjivim okolnostima, poklanja nekakvim investitorima, a Vlada Republike Srbije je donela i zaključak koji je legalizovao uzurpaciju državne zemlje.

Ljudi koji žive od poljoprivrede to nisu zaboravili. Verujemo da će jednoga dana i za sve to odgovarati, navodi prvi paor Vojvodine Miloš Šibul.