Nezvanično: Hrvatsk podiže ogradu prema Srbiji!

Nezvanično: Hrvatsk podiže ogradu prema Srbiji!

23/09/2016 Off By

 

Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promenile. Hrvatska više neće moći da bude tranzitna zemlja za izbeglice. Ukoliko želimo da izbegnemo da Hrvatska postane hot spot za izbeglice, moramo da zaštitimo naše granice i postavimo žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini – trvdi visoki funkcioner u tehničkoj Vladi za zagrebački Jutarnji list

ZAGREB – Kako piše Jutranji list problem migranata bila je jedna od glavnih tema Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Tehnički ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi val migranata. S druge strane u HDZ-u, kao pobedniku na izborima i stranci koja sastavlja novu Vladu službeno se ne izjašnjavaju o migrantskom problemu.

– Okolnosti u odnosu na prošlu godinu dramatično su se promenile. Hrvatska više neće moći da bude tranzitna zemlja za izbeglice. Ukoliko želimo da izbegnemo da Hrvatska postane hot spot za izbeglice, moramo da zaštitimo naše granice i postavimo žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini – trvdi visoki funkcioner u tehničkoj Vladi za zagrebački dnevnik.

Na stručnjacima za graničnu bezbednost je da kažu kako ćemo obezbediti našu granicu i politika i to mora da se prihvatiti. Ukoliko je potrebno da se postaviti žica, političari moraju da odluče, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao je jedan visoki funkcioner HDZ-a.

I on je naravno svestan da su se prilike u poslednjih godinu dana promenile i da Hrvatska više neće moći da migrante prebaci u Sloveniju. To je pre nekoliko dana poručio i slovenački premijer Miro Cerar, poručivši kako njegova zemlja neće prihvatati migrante iz Hrvatske.

Mađarska počinje gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Madžarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog vala migranti iz Hrvatske neće imati gde.

– Zbog toga Hrvatska mora aktivno d zaštiti svoju granicu i prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini. Jer jednom kada nekoliko desetaka hiljada migranata uđe u Hrvatsku i neće moći dalje, bit će kasno – rečeno je Jutrnjrem listu.

No, protivnici postavljanja ograde na granicu prema Srbiji tvrde kako bi u tom slučaju izbeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati.