Odbor Skupštine za kulturu i informisenje ispitivao kandidate za članove REM-a

Odbor Skupštine za kulturu i informisenje ispitivao kandidate za članove REM-a

22/09/2016 Off By

 

Ranka Čičak


BEOGRAD – Odbor za kulturu i informacije Skupštine Srbije razgovarao je danas s predloženim kandidatima za člana Saveta regularnog tela za elektronske medije koje su predložili nadležni odbor Skupštine Vojvodine, udruženja izdavača elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

Vojvodina je predložila Sinišu Isakova i Đorđa Vozarovića. Članica Odbora, Nataša Micić pitala ih je kako komentariše to što je upravo pušteno u etar više televizija koje konkurišu nacionalnim. Vozarević je, kao dobar đak, odgovorio da je čuo, da je red da se za emitovanje ima potrebna dozvola, a on ne zna da li su je dobili. Na pitanje o elektronskim medijima odgovorio je da oni nemaju medijskih sadržaja i da bi građani trebalo da se izjasne o tome.

Nekoliko je poslanika pitalo Vozarevića da li je prijatelj s Karadžićem, a posle kratke zabune, predsednica odbora i predsednica Skupštine, Maja Gojković je uz svoj obavezni osmeh objasnila da se ne radi o Radovanu, već o Goranu Karadžiću. Zamolila je da se kandidatima ne postavljaju nepotrebna pitanja. Precizirala je svoje pitanje – šta bi uradili da ste izabrani za člana REM – a?

Na to je član Odbora Đorđe Vukadinović reagovao primedbom:

-Vidim da predsednica kandidatima deli savete kako da odgovaraju. Ona se pravi ovde učiteljica. Verovatno je to želela da postane kada je bila mala.

Maja je s novim, radosnim osmehom odgovorila: ”Ne, želela sam da budem dirigent”. Zatim je precizirala svoje pitanje kandidatima: “Šta ćete učiniti da promenite sliku medija?”

Zatim je Vukadinović pitao o slobodi medija u Srbiji gde je medijska atmosfera neregulisana.

Siniša Isakov nije želeo da daje kvalifikacije medija. Predložio je stimulisanje određenih medijskih sadržaja. Predložio je fond za stimulaciju. Smatra da je televizijska pretplata, koja dolazi direktno od građana i obavezno se plaća, najbolje rešenje.

Vukadinovoić je tada pitao kako kandidati nameravaju da zaštite domaće medijsko nebo od globalnih ajkula?

Đorđe Vozarević rešenje nalazi u zakonima.

Siniša Isakov podsetio je na najavu ministra da će se medijska strategija menjati i zaključio da su sve mere preduzete proteklih godina išle u korist stranih medija. On smatra da se prema servisima koji imaju dozvolu treba ponašati odgovorno i da javni servis mora biti finansijski stabilan.

Pitanje Maje Gojković da li poznajju Pajtića, zbunilo je oba kandidata.

Pred Odborom su odgovarali i kandidati Udruženja izdavača elektronskih medija i Udruženja novinara Srbije- Biljana Ratković Njegovan i Goran Peković.