Predavanje Vučića u institutu East West

Predavanje Vučića u institutu East West

22/09/2016 Off By

NJUJORK – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć u Njujorku predavanje u Institutu East West na temu Srbija kao ključni partner Evrope, Rusije i Amerike.

Srpski premijer je naglasio da se stalno govori o Srbiji koja balansira i istakao da to nije balansiranje, već da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da želi da zadrži tradicionalno dobre odnose sa Rusijom

 

Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Srbiji koji je otvorio diskusiju, istakao je da je Srbija sidro stabilnosti na Balkanu i pozvao predsednika Vlade Srbije da se obrati prisutnima.

Premijer Vučić je naglasio da je ponosan što je predsednik Vlade Srbije, kao i na rezultate koje je Srbija postigla. On je rekao da te rezultate niko ne može da ospori.

“Nasledili smo državu sa budžetskim deficitom od 6,6 posto, a danas smo u plusu, što je bolje od nekih evropskih zemalja. Najbolji smo po privrednom rastu od zemalja regiona. U godinama koje dolaze imaćemo rast veći od 3 posto i nadam se da ćemo moći i bolje, možda čak i 3,5 posto, što će garantovati pravi napredak naše ekonomije. Bolja vremena su pred nama. Podići ćemo plate u javnom sektoru, a jedini problem sa kojim se danas suočavamo je nestabilnost regiona. Za sve nas je najbolje da zadržimo mir i stabilnost“, istakao je Vučić.

Srpski premijer je naglasio da se stalno govori o Srbiji koja balansira i istakao da to nije balansiranje, već da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da želi da zadrži tradicionalno dobre odnose sa Rusijom.

Uspeli smo da povećamo i robnu razmenu sa Rusijom, ali i sa zemljama regiona mnogo više. Veoma smo unapredili i odnose sa SAD, a nadam se da će u budućnosti biti još bolje. Stabilizovali smo našu poziciju u svetu, ali ima još mnogo zidova koje treba da srušimo, zbog predrasuda i naše istorije“, rekao je Vučić i dodao da danas cela Evropska unija nije više tako stabilna i da je suočena sa internim problemima, kao i ceo svet.

“Teška su vremena. Uspeli smo da definišemo našu poziciju na čvrst način, ali regionalna situacija je nešto što me veoma brine. Ali mogu da obećam da ćemo sačuvati mir u regionu, i nema političke cene koju nismo spremni da platimo da bi zadržali stabilnost”, zaključio je premijer Vučić.

Predavanju u Institutu East West je, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovao i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.(Press Vlade)