Odbor Skupštine zasedvao u RATEL – ovim prostorijama u Dobanovcima

Odbor Skupštine zasedvao u RATEL – ovim prostorijama u Dobanovcima

21/09/2016 Off By

 

Ranka Čiičak


BEOGRAD – Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije zasedao je danas u Dobanovcima u Kontrolno mernom centru Beograd, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

Ovaj obilazak i dislociranu sednicu skupštinskog odbora finansirala je švajcarska agencija za razvoj i saradnju u okviru projekta Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne Skupštine – druga faza, koji sprovode Ujedinjene nacije i Skupština Srbije

Pre sednice, direktor RATEL- a Vladica Tintor pokazao je poslanicima neuslovne barake u kojima je smešten kontrolni centar Beograd, a i 4 mobilne kontrolno merne stanice smeštene u vozilima. Njima se proverava kvalitet servisa u mrežama mobilnih operatora i servisna zona radiodifuznih predajnika i pronalaze smetnje u etru.

Ovaj obilazak i dislociranu sednicu skupštinskog odbora finansirala je švajcarska agencija za razvoj i saradnju u okviru projekta Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne Skupštine – druga faza, koji sprovode Ujedinjene nacije i Skupština Srbije.

Odbor je prihvatio izveštaj o radu RATEL- a, koji je prošle godine zaradio više milijardi dinara i uplatio ih u budžet Srbije. Na dva nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje frekvencije, dozvole su date TELEKOM – u Srbija, TELENORU Srbija doo.

RATEl je sklopio ugovor o korišćenju poslovnog prostora sa JP Pošta Srbije. Međutim, merna stanica Beograd ostala je da radi u neprikladnim uslovima. Izgradnjom novog koridora, naći će se usred dobanovačke petlje, okružena industrijskim objektima, iako joj je za neometan rad potrebno 300 do 600 metara čistog prostora. Zato je Odbor prihvatio da se izgradi novi kontrolno merni centar.

Već su ispitane zone oko Ugrinovaca, Kovilova, Padinske Skele, Begaljice, Rušnja i Zvezdarskog brda. Najviše odgovara kompleks Astronomske laboratorije Beograd na Zvezdari.

Članica Odbora, Sonja Pavlović primetila je da je Zvezdarska šuma već proglašena spomenikom prirode, a Opservatorija spomenikom kulture. Građena je od 1929 do 1932 godine:

-Ne znam kako možete da dobijete dozvolu za gradnju na terenu Opservatorije. Predlažem da zidate u podnožju, na obodu Zvezdarske šume.Tu je već podignut naučno tehnološki park. Oko parka dve trećine parcele ostale su nezauzete. Vi nekako pripadate okolini tog objekta. Da ima ozbiljne inspekcije, vi kraj Opservatorije ne bi mogli da zidate. Ne znam kako će taj vaš poduhvat biti tumačen kad se budu otvarala poglavlja. Kao građanka Beograda i narodni poslanik, ne mogu da podržIm gradnju na parceli Opservatorije.

Članovi RATEL-a nisu se naljutili na ove predloge. Do neprijatne situacije je došlo kada je reč tražio član Odbora, radikal Jovo Ostojić:

-Ovo je primer kako jedna loša diskusija može da nam skrene temu. Šta će ANEM smetati Švezdari? Hoće li da joj poseče šumu? Takve diskusije ne služe ničemu i na njih ne treba obraćati pažnju. Kada sam dolazio ovde govorili su mi da se tu živi ciganski. A ja sam se danas uverio da ovde ne žive Cigani. Ovde žive ljudi…

Da li su Cigani ljudi: Jovo Ostojič

Da li su Cigani ljudi: Jovo Ostojič

Nekoliko članova Odbora odmah se ogradilo od Ostojićeve ocene Cigana i ljudi. Onda je on shvatio i počeo da se brani vičući kako to on nikada nije rekao i kako mu namerno nameštaju. Kada su mu predložili slušanje snimka, morao je da se izvini. Ipak, posle sednice je verbalno napao sve one koji su mu zamerili. Poslanica koja je pokušala da zaštiti Zvezdaru je iz Beograda. Ostojić je u Beogradu tek počeo da se snalazi…

Neprijatnu situaciju izgladila je predsednica Odbra, Katarina Rakić.Predložila je da se da podrška izgradnji novog centra , a ne lokaciji gde bi se gradio. To će naknadno reći nadležni.