Vašington Post o ruskom uticaju na Balknu!

Vašington Post o ruskom uticaju na Balknu!

21/09/2016 Off By

 

VAŠINGTON – Obavještajne kampanje koje Rusija vodi na Balkanu u proteklih osam godina, deo su strategije stvaranja mišljenja o Rusiji kao velikoj sili i moćnom savezniku, kroz minimalna ulaganja u vidu donacija uključenim zemljama.

Glavni alati ruske obavještajne politike su televizijska i internet mreža RT, kao i onlajn radijski i novinski portal Sputnik Srbija, piše američki dnevnik.Glavna poruka upravo i glasi kako postoji posebna veza između ruskog i slavenskog, odnosno pravoslavnog naroda na Balkanu

To piše Vašington Post uz primedbu da ruska retorika nije u razlazu s retorikom medija na Balkanu pa tako u Beogradu egzistira 109 organizacija koje rade na promociji rusko – srpskih odnosa. Međutim, ono što radi Rusija je da se predstavlja kao “veliki brat” Srbiji i prodaje priču kako ona poštuje vlade u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, kao i Republici Srpskoj, i vidi ih kao sebi ravne.

Istovremeno, navodi list, mnogo veći broj Srba izjavljuje kako bi radije pristupili u savez sa Rusijom nego Evropskom unijom, iako ona ne nudi koherentnu alternativu. Rusija, piše Vašington post, radi i još jednu stvar, a to je odgovaranje balkanskih zemalja od priključenja NATO-u i podstiče bliske vojne operacije sa svojom vojskom, a ovakva antiNATO kampanja mogla bi da ima negativne posledice mirovne misije na Zapadnom Balkanu.

Američke obavještajne službe i predstavnici zakona istražuju ono što smatraju prikrivenim operacijama kako bi se u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovoj javnosti posejalo seme sumnje u susret predstojećim predsedničkim izborima. Izgleda da su SAD spremne na izvlačenje pouka iz uplitanja Rusije u unutrašnjopolitičke odnose na Balkanu koji je značajan u Putinovoj spoljnoj politici. Raspad Jugoslavije je u Rusiji shvaćen kao poniženje i podsticaj Zapada na ignorisanje Moskve. Putin, navodi se, nikada nije prestao da izražava zaprepaštenje zbog izgubljenog uticaja na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti. Koristio je, kažu, preokrete i pokrete za nezavisnosti teritorija Balkana kao opravdanje za isticanje ruske moći za vreme borbi u Abhaziji i Južnoj Osetiji 2008. godine, kao i na Krimu 2014. Istorijski, moć Rusije je zavisila od balkanskih država i to iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih je taj što Rusi smatraju kako bi ujedinjenje svih Slovena u tzv. panslovenizam bilo optimalno tvrdeći da postoji posebna veza između ruskog i slavenskih naroda na Balkanu.

Glavni alati ruske obavještajne politike su televizijska i internet mreža RT, kao i onlajn radijski i novinski portal Sputnik Srbija, piše američki dnevnik.

Glavna poruka upravo i glasi kako postoji posebna veza između ruskog i slavenskog, odnosno pravoslavnog naroda na Balkanu. Autori i voditelji programa često pričaju o zajedničkoj slovenskoj istoriji i kulturi, posebno naglašavajući dugu i uspešnu upletenost Rusije u poslove zemalja Balkana. Ovi mediji koriste i protivzapadnu retoriku i podržavaju ideje nastale među Srbima nakon NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine o “patološkoj mržnji Slovena”. Rusija i dalje drži veto na priznanje genocida u Srebrenici, kao i na članstvo Kosova u UNESCO-u, a Zapad predstavlja kao kulturloški različito mesto koje nije u stanju da prepozna neverovatnu izuzetnost slovenskog naroda, zaključuje Vašington Post.