Agencija Asošiejted pres: “Ponovo ratna retorika na Balkanu”

Agencija Asošiejted pres: “Ponovo ratna retorika na Balkanu”

21/09/2016 Off By

U NAJŽEŠĆOJ razmeni reči od rata 1990-ih, Srbija je upozorila Bosnu da će priteći u pomoć bosanskim Srbima ako budu napadnuti dok rastu tenzije na Balkanu uoči referenduma iduće nedelje, piše agencija AP u tekstu pod naslovom “Ponovo ratna retorika na Balkanu”.

Međunarodno telo koje nadzire sprovođenje mirovnog sporazuma, Savet za spovođenje mira u BiH (PIC), pozvao je juče strane da se uzdrže od “bilo kakvih mera reakcije i retorike podele”

Agencija navodi da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija “svakako neće dozvoliti razaranje ili vojni napad” na bosanski entitet Republiku Srpsku, formiranu na osnovu mirovnog sporazuma postignutog u Dejtonu.

AP ukazuje da je “Dačić reagovao na izjavu ratnog komadanta Armije BIH Safera Halilovića koji je rekao da bez srpske pomoći bosanski Srbi ne bi mogli da se odupru federalnim snagama (BIH) više od 15 dana”.

AP piše da je Halilović general u penziji i da je to izjavio bosanskoj televiziji i da “nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji”.

AP podseća da Republika Srpska koju AP naziva “minidržavom”, u nedjelju održava referendum o zadržavanju 9. januara kao datum svog nacionalnog praznika.

Tokom rata koji je usledeo, piše AP, oni su “proterali ne Srbe sa teritorije pod svojom kontrolom s ciljem da ona postane deo susedne Srbije. Ljudi koji nisu Srbi koji tamo žive, vide taj datum kao simbol svog proterivanja i znak da je Republika Srpska i dalje mesto namenjeno samo za Srbe”, navodi AP.

Ustavni sud BIH je presudio da bi taj praznik bio diskriminacija na štetu bosanskih muslimana i katoličkih Hrvata, navodi AP i podseća da Rusija podržava održavanje referenduma, dok su SAD i Zapad protiv njega.

Međunarodno telo koje nadzire sprovođenje mirovnog sporazuma, Savet za spovođenje mira u BiH (PIC), pozvao je juče strane da se uzdrže od “bilo kakvih mera reakcije i retorike podele”.

To telo je “oštro osudilo bilo čije izjave koje podrivaju stabilnost i bezbednost, ili koje dovode u pitanje teritorijalni integritet” BIH, prenela je agencija američka agencija Asošiejted pres.(Agencije)