Sutra svetski dan bez automobila

Sutra svetski dan bez automobila

21/09/2016 Off By

 

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana bez automobila, četvrtak 22.septembar, u Beogradu će ove godine prvi put biti organizovano takmičenje Samo ne autom, u realizaciji udruženja „Bajsologija” i „Ulice za bicikliste“, UNDP Srbije i Fondacije Hajnrih Bel.

Dan bez automobila, koja se u svetu već dve decenije obeležava svakog 22. septembra u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a promoviše alternativna sredstva prevoza u svakodnevnoj saobraćajnoj komunikaciji

Organizatori pozivaju sve kompanije/organizacije/udruženja da se prijave večeras do 20 časova i da sutra svi zaposleni na posao odu biciklom ili peške! Prijavu mogu poslati na [email protected].

bicikli2Do sad je prijave poslalo preko 20 kompanija/organizacija/udruženja iz raznih sektora kao što su civilni, privatni i lokalna samouprava, a prijavilo se skoro 300 učesnika. Učešće su najavili i Gradonačelnik Beograda i Glavni urbanista grada Beograda.

Učešće u ovom takmičenju je besplatno, a kompanije i sve druge organizacije se pozivaju da prijave svoje timove zaposlenih, koji će tog dana svoja motorna vozila na putu za posao zameniti ekološki održivim sredstvima prevoza i svoje poene sakupljati tako što će se voziti biciklom ili ići pešice. Kompanije i pojedince sa najviše sakupljenih poena, odnosno pređenih kilometara, kao i kompanije sa najvišim brojem prijavljenih takmičara, očekuju vredne nagrade.

Izazov pod nazivom Samo ne autom, deo je globalne inicijative.

Dan bez automobila, koja se u svetu već dve decenije obeležava svakog 22. septembra u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a promoviše alternativna sredstva prevoza u svakodnevnoj saobraćajnoj komunikaciji.

bicikl-devojkaPodaci evropskog istraživanja iz 2015. godine pokazuju da građani evropskih zemalja gotovo 40 posto ukupne vožnje biciklom provedu kao prevozno sredstvo do posla. U svakodnevnom prevozu u Beogradu, 22-25 posto stanovnika koristi privatni automobil, 50 posto javni i gradski prevoz dok oko 25 posto ide pešice ili biciklom. Poređenja radi, Budimpešta (1,8 mil stanovnika) je broj gradskih biciklista uvećala 11 puta za poslednjih 20 godina.

Za više informacija posetite sajt: http://bajsologija.rs/samo-ne-autom/ Kontakt:061-671-0364