Kajanje: Angela Merkel priznala grešku

Kajanje: Angela Merkel priznala grešku

20/09/2016 Off By

BERLIN – “Da mogu, vratila bih točak vremena unazad”, komentarisala je juče njemačka kancelarka Angela Merkel rezultate lokalnih izbora u Berlinu, gdje je njena stranka Hrišćansko demokratska unija (CDU) ostvarila najgori rezultat u istoriji.

Merkelova je priznala da je samoj sebi zamra što se “predugo oslanjala na Dablinsku konvenciju”, koja je trebala da zaštititi spoljne granice EU. Kncelarka je priznala da je Nemačka otvaranjem svojih granica izgubila kontrolu nad useljeničkim valom

Kancelarka Merkel prvi put je tako juče priznala sosptvene greške u imigrantskoj politici i udaljila se od svoje mantre “uspećemo”, koju je u proteklih 12 i po meseci stalno ponavljala govoreći o uspješnoj integraciji izbeglica i migranata. Tu rečenicu “Wir schaffen das (Uspjećemo)” juče se nije usudilada kaže. “Ne može se tek tako da se da zaštita stotinama hiljada ljudi. To može brzo d se kaže, ali ne može brzo da se sprovede”, samokritično je, što je za Merkel potpuno atipično, komentarisala nemačka kancelarka.

Merkelova je priznala da je samoj sebi zamra što se “predugo oslanjala na Dablinsku konvenciju”, koja je trebala da zaštititi spoljne granice EU. Kncelarka je priznala da je Nemačka otvaranjem svojih granica izgubila kontrolu nad useljeničkim valom.

Merkelova je sada najavila da će se boriti da se takva situacija više ne ponovi. “Izvukli smo pouke iz toga. Ponavljanje takve situacije ne želi niko, ni ja”, komentarisala je ona.

Povod za obraćanje nemačkoj javnosti bio je katastrofalan rezultat njenog CDU-a na lokalnim izborima u Berlinu. CDU je dobio samo 17,6 posto glasova, što je 5,7 posto manje nego na izborima 2011.

Broj mandata CDU-a pao je s 39 na 31, tako da demohrišćani više neće učestvovati u vlasti u Velikoj koaliciji sa socijaldemokratima. SPD je ostao najjača stranka u Berlinu, ali je takođe izgubio dosta glasova tako da SPD i CDU ne mogu više da imaju većinu. Račune im je pomrsila populistička Alternativa za Nemačku (AfD), stranka koja je prvi put nastupila na izborima u Berlinu i s 14,2 posto glasova osvojila 25 mandata.