Karadžić napisao otvoreno pismo članicama SB UN

Karadžić napisao otvoreno pismo članicama SB UN

19/09/2016 Off By

 

HAG – Haški optuženik Radovan Karadžić uputio je otvoreno pismo predsednicima i premijerima zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

Savetu bezbednosti, Karadžić predlaže da osnuje komisiju sastavljenu od pravnih eksperata koji bi analizirali dosadašnju praksu Haškog tribunala i poništili sve proizvoljne odluke i presude:“Mora postojati autoritet iznad svakog suda, sa nadležnošću da oslobodi nevine i nepravedno osuđene“, naveo je Karadžić u otvorenom pismu

Bivši predsednik Republike Srpske ukazuje na nepravdu koja mu je učinjena tokom postupka pred Haškim tribunalom. Kako je prenela RTRS, Karadžić skreće pažnju na greške koje je taj sud učinio i u drugim postupcima ali i prema, kako se navodi, celom srpskom narodu.

Savetu bezbednosti, Karadžić predlaže da osnuje komisiju sastavljenu od pravnih eksperata koji bi analizirali dosadašnju praksu Haškog tribunala i poništili sve proizvoljne odluke i presude:“Mora postojati autoritet iznad svakog suda, sa nadležnošću da oslobodi nevine i nepravedno osuđene“, naveo je Karadžić u otvorenom pismu.

Prvostepenom odlukom Haškog suda Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a u obrazloženju presude se navodi da je on odgovoran za ratne zločine počinjene u BiH, ukjučujući i zločin u Srebrenici.