DJB: Bahata podela partijskog plena u javnim preduzećima

DJB: Bahata podela partijskog plena u javnim preduzećima

19/09/2016 Off By

 

BEOGRAD – Odluka Premijera i njegove Vlade da na mesto generalnog direktora velikog javnog preduzeća Pošte Srbije imenuje funkcionerku PUPS-a, koja čak nema ni minimum formalnih kvalifikacija da bi obavljala tu funkciju, skandalozan je primer kako se javna preduzeća dele kao partijski plen. Premijer o trošku svih građana isplaćuje koalicione partnere koji ga održavaju na vlasti i omogućava da javna preduzeća vode nesposobni i poslušni kadrovi.

Mira Petrović je po struci strukovni ekonomista što upućuje da verovatno ima diplomu Više poslovne škole u Beogradu, kao i premijerov kum i direktor EMS-a Nikola Petrović. Ova škola je bila poprište afera prodaje diploma, a Pokret je pre godinu dana podneo krivičnu prijavu zbog “pozajmica” koje je škola davala poznatim gubitašima kao što je “Simpo”

Partokratski princip podele vlasti, zahvaljujući kome je PUPS, kao platu za glasove prevarenih penzionera stavio šapu na Pošte Srbije, bahato je demonstriran kada je umesto lidera PUPS-a koji je prešao u Vladu, na čelo PTT-a postavljena njegova saradnica Mira Petrović. Očigledna je namera da preko Mire Petrović, PUPS nastavi da kontroliše novac iz Pošta Srbije. Nova direktorka je dugogodišnja saradnica Milana Krkobabića, od toga da mu je bila sekretarica, šefica kabineta zamenika gradonačelnika Beograda, do savetnice u Poštama Srbije sa platom od 186.588 dinara.

Iako Zakon o javnim preduzećima izričito zahteva da generalni direktor mora biti izabran na javnom konkursu, kao i da mora imati fakultetsku diplomu, ni jedan od dva uslova nije ispoštovan kada je imenovana nova direktorka Pošta Srbije. Mira Petrović je po struci strukovni ekonomista što upućuje da verovatno ima diplomu Više poslovne škole u Beogradu, kao i premijerov kum i direktor EMS-a Nikola Petrović. Ova škola je bila poprište afera prodaje diploma, a Pokret je pre godinu dana podneo krivičnu prijavu zbog “pozajmica” koje je škola davala poznatim gubitašima kao što je “Simpo”, ali i protiv premijera koji je zloupotrebio službeni položaj i bio jedan od glavnih aktera afere.

Pokret Dosta je bilo se snažno zalaže za ukidanje prakse partijskog zapošljavanja i raspodele javnih i državnih preduzeća kao da su partijski plen. Na pokrivanje gubitaka koje partijski kadrovi u javnim i državnim preduzećima prave baca se godišnje ogroman novac. Samo na partijsko zapošljavanje iz budžeta se odlije oko milijardu evra, a istovremeno se od oko 700.000 penzionera neustavno otima deo penzija da bi se “uštedelo” par stotina miliona evra. Zahtevamo da se za direktore javnih preduzeća raspišu transparentni, javni konkursi i da se na njima biraju najkvalitetniji kadrovi, bez obzira da li imaju i čiju partijsku knjižicu.(DJB)