Američki Kongres zabranio transfer zatvorenika iz Guantanama

Američki Kongres zabranio transfer zatvorenika iz Guantanama

16/09/2016 Off By

Republikanska partija je tokom celog Obaminog mandata pokušavala da ga spreči u nameri zatvaranja zatvora, a sinoćnje izglasavanje takve odluke je najveći uspeh Republikanaca u tom pravcu


 

DONJI DOM američkog Kongresa izglasao je sinoć odluku o blokadi premeštanja zatvorenika iz ozloglašenog zatvora Guantanamo.

Glasovima 244 poslanika za i 177 protiv, Predstavnički dom izglasao je odluku koja bi mogla da sprečit američkog predsednika Baraka Obamu da realizuje obećanje da će do kraja mandata u Beloj kući zatvoriti taj zatvor u vojnoj bazi na Kubi.

Odluku treba da potvrdi i Senat, Gornji dom američkog Kongresa, a potom će biti upućen predsedniku Obami na potpisivanje.

U Guantanamu je pre nekoliko godina bilo zatočeno 800 zatvorenika, a Obamina administracija radila je na reduciranju tog broja i u tom zatvoru trenutno je u pritvoru 61 zatvorenik.

Republikanska partija je tokom celog Obaminog mandata pokušavala da ga spreči u nameri zatvaranja zatvora, a sinoćnje izglasavanje takve odluke je najveći uspeh Republikanaca u tom pravcu.

Portparol Bele kuće izjavio je da je odluka bila nepotrebna jer je i Džorš V. Buš tokom svog mandata zagovarao ideju zatvaranja Guantanama.

“Zatvaranje je u interesu nacionalne bezbednosti SAD-a, a uštedili bismo i znatan iznos novca poreskih obveznika. Preostali zatvorenici koji iz Guantanama ne mogu biti sigurno poslani u druge zemlje mogu se znatno jeftinije držati u pritvoru u drugim američkim zatvorima”, kazao je portparol Bele kuće,

Odluka Predstavničkom doma Kongresa došla je nekoliko dana nakon što je saopšteno da su se još dva zatvorenika iz Guantanama pridružili terorističkim grupama. Do sada je potvrđeno da se devet takvih osoba pridružilo teroristima, a za još 11 njih se sumnja da su učinili isto.(AA)