Podela u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu – opozicij hvali, pozicija napada

Podela u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu – opozicij hvali, pozicija napada

14/09/2016 Off By

 

U izveštaju, koji je prihvatila opozicija a odbacila pozicija, se kritikuje praksa donošenja zakona po hitnom postupku zbog izbegavanja javne rasprave. Pominje se Zakon o okupljanju građana, koji nije usaglašen sa Ustavom, a MUP nije dao tekst novog zakona.Tako sada zakona o okupljanju uopšte nema. Kritikuje se i reforma javne uprave, koja nije dala vidljive rezultate


POSLANICI Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu partijski su se danas podelili raspravljajući o izveštajima zaštitnika građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

Umesto zaštitnika građana , Saše Jankovića, izveštaj je pročitao njegov zamenik, Miloš Janković. Rekao je da se u Srbiji oseća manjak pravne sigurnosti, da boljitka nema, a da u ranjive grupe spadaju žene, starci, deca, mentalno oboleli, nacionalne manjine, raseljeni, gej polulacija…

Najugroženiji je običan građanin, jer nije uspostavljen sistem uklanjanja nepravilnosti. Ljudi ne veruju u državu, pa se ne žale njenim istitucijama, već se direktno obraćaju zaštitniku građana. Prošle godine to je uradilo 21.108 nezadovoljnih. Izveštaj zaključuje da se Srbija prema talasu izbeglica ponašala humano, ali ponekad i nedovoljno organizovano.Izbeglicama je ostavljen veliki prostor liberalnog ponašanja, a to je imalo svoje negativne posledice.

Zaštitnik građana hvali činjenicu da je broj tužbi evropskom sudu smanjen na 142. Sud je doneo 17 presuda, od kojih je samo jedna bila u korist države.

U izveštaju se kritikuje praksa donošenja zakona po hitnom postupku zbog izbegavanja javne rasprave. Pominje se Zakon o okupljanju građana, koji nije usaglašen sa Ustavom, a MUP nije dao tekst novog zakona.Tako sada zakona o okupljanju uopšte nema. Kritikuje se i reforma javne uprave, koja nije dala vidljive rezultate.Organi državne uprave sa zaštitnikom građana i dalje loše sarađuju, pa to ugrožava prava građana. Najavljeno je otpuštanje 1.000 policajaca, ali nije rečeno zašto. Na to pitanje zaštitnika građana odgovoreno je da on nije razumeo trenutak. Zato zaštitnik podseća da je OEBS naredne nedelje najavio raspravu o nedostatku zakona o policiji.

U izveštaju se na nivou Beograda pominju prekoraćenja ovlašćenja policije prema novinarima i kršenje prava građana. Ipak, lane je napravljen pomak u zaštiti od torture. Razgovori sa 200 zatvorenika pokazali su da nema premlaćivanja i fizičkih promena, a renovirani su zatvori u Beogradu, Valjevu, Požarevcu, Nišu, Leskovcu. Kako je fizičko nasilje prilikom hapšenja teško dokazljivo, zaštitnik građana predlaže da se sve snima. Zaštitnik smatra da i ustanove za smeštaj mentalno obolelih ne smeju da budu daleko od gradova i izvan kontrole ponašanja zaposlenih u njima.

Ali, ovaj su izveštaj pohvalili samo članovi Demokratske i njoj bliskih stranaka. Nataša Micić smatra da je problem što BIA ne uvažava zamerke i predloge zaštitnika građana, a na njegove primedbe ne reaguje ni poreska uprava.

Dušan Petrović kaže da se institucija zaštitnika građana pokazala dragocenom i da je prirodno što vlast njenim radom nije oduševljena. Ipak, važno je da Srbija ima snage da se bori za civilno društvo.

Zoran Živković je zabrinut što je BIA ostala gluva na 11 preporuka zaštitnika građana i plaši se da ne dođemo u situaciju iz devedesetih godina, kada je ova služba ubijala po nalogu vlasti. Kaže da se dobar rad Saše Jankovića vidi po tome da njime vlast nije zadovoljna.

Poslanici bliski vladajućoj stranci odmah su pitali zašto Saša Janković danas nije došao, a i poslanicima SRS i Dveri to je zasmetalo. Oni tvrde da zaštitnik građana nema prava da se bavi politikom i kandiduje za predsednika Srbije. Satraju da na račun države pravui političku karijeru.

Aleksandar Martinović pomenuo je Jankovićevu platu od 350 hiljada dinara i rekao da se bavi temama koje nisu njegove, pominje TV stanice i jedan tabloid koji brane vlast, šeta svoje kuče, peče rakiju, kupa se u bazenu s morskom vodom, nosi žutu patku po protestima demokrata, planira kako da postane predsednik, a na ovu sednicu nije imao vremena da dođe.

I Zoran Krasić zamera što se Janković bavi stvarima van svoje nadležnosti, ali mu se dopada što je tražio upotrebu ćirilice u javnoj upravi i životu

O slobodnom pristupu informacijama govorio je Šabić, ali i njega su napali poslanici bliski vlasti, a branila samo opozicija. On je zamerio što Vlada nije objavila više ugovora o prodaji preduzeća. Pomenuo je štetan ugovor o upravljanju smederevskom železarom i užasnut je što kaznu radi nepostupanju po intervencijama poverenika građana nije platio ministar privrede, koji je bio odgovoran, iz svog džepa, već je platio iz budžeta.

Vjerica Radeta je prokomentarisao da je Šabić došao na scenu kao posledica pomodarstva da se kopira sve što radi EU. Ali i ona je zamerila što su ugovori Vlade tajna.

Posle toga je Aleksandar Martinović izvadio nekoliko ugovora i pozvao sve da na internetu pročitaju sve ugovore.