Počeo leskovački Festival filmske režije

Počeo leskovački Festival filmske režije

14/09/2016 Off By

DEVETI Internacionalni festival filmske režije “Liffe” počeo je sinoć u Leskovcu, a Slavku Štimcu je na otvaranju dodeljena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filma u svetu.

Jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, leskovačka publika videla je i u liku glavnog junaka filma “Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato” reditelja Srđe Penezića. Film je premijerno prikazan na otvaranju festivala, a učestvuje i u takmičerskom delu u sali leskovačkog Narodnog pozorišta.

-Velika je čast dobiti jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi jednog od najznačajnijih filmskih stvralaca Srbije i Jugoslavije. Živojin Pavlović je meni posebno drag, ne samo zbog svog velikog doprinosa filmu, već i njegove lične hrabrosti i doslednosti koja ga je vodila tokom njegovog bogatog stvaralačkog života – rekao je Slavko Štimac na dodeli nagrade.

Festival je otvorio još jedan velikan domaćeg glumišta – Miki Manojlović. On je podsetio na  besprimernu hrabrost i mudrost velikog reditelja čije ime nosi ova prestižna nagrada. 

-Žika Pavlović je rodonačelnik jednog filmskog pravca koji će zauvek ostati zabeležen u svetskoj kulturnoj baštini kao specifično naš, jugoslovenski i srpski umetnički pravac crni talas. Zato nije samo fraza kada kažem da je za mene izuzetna čast ukazano priznanje – rekao je Manojlović.(Južne vesti)