Saopštenje DZVM: ne glasamo za simbole koji su nastali fabrikovanjem istorijskih podataka

Saopštenje DZVM: ne glasamo za simbole koji su nastali fabrikovanjem istorijskih podataka

14/09/2016 Off By

 

Za Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara (DZVM) je neprihvatljiva i politička poruka ovih simbola koja se svodi na to da je teritorija današnje Vojvodine uvek bila svesrpska čime se ostali autohtoni narodi koji tu žive automatski svrstavaju u kategoriju “ostalih”. O tome koliko je to u skladu sa istorijskim činjenicama, možda baš mi, vojvođanski Mađari možemo što šta da kažemo


DEMOKRATSKA zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) će na 5. redovnoj sednici Skupštine Vojvodine koja će se održati sutra, 15. septembra glasati protiv Predloga pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine

madarki-1Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) će glasati protiv predloga odluke o izgledu i korišćenju tzv. “tradicionalnih” simbola Vojvodine.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) ne može da podrži odluku o simbolima koji su nastali kao proizvod neprincipijelnih političkih dogovora i fabrikovanjem istorijskih podataka.

Za Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara (DZVM) je neprihvatljiva i politička poruka ovih simbola koja se svodi na to da je teritorija današnje Vojvodine uvek bila svesrpska čime se ostali autohtoni narodi koji tu žive automatski svrstavaju u kategoriju “ostalih”. O tome koliko je to u skladu sa istorijskim činjenicama, možda baš mi, vojvođanski Mađari možemo što šta da kažemo.

Demokratska zejednica vojvođanskih Mađara (DZVM) najoštrije osuđuje stav subotičke mađarske manjinske stranke povodom podrške ovim simbolima. Svojim postupkom ponovo su dokazali da se ne rukovode interesima zajednice koju navodno zastupaju i da su zbog učešća u vlasti na sve spremni.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) smatra da je paralelno korišćenje sadašnjih i tzv. “tradicionalnih” simbola jedno nametnuto rešenje koje u sebi ne sadrži previše zdravorazumske logike. Naime i sadašnji simboli Vojvodine su se mogli koristiti samo sa istaknutim državnim obeležjima Republike Srbije a sada ćemo doći u priliku da se pored sadašnjih simbola Vojvodine istovremeno koriste dve identične zastave Republike Srbije i dva skoro identična grba. Po našim saznanjima ovakvo rešenje se nigde u civilizovanom svetu ne primenjuje.

Pored toga, sprovođenje ove odluke će lokalnim samoupravama i drugim institucijama na teritoriji AP Vojvodine nametnuti ogromne troškove nabavke zastava, promene pečata i ostalih obeležaja u vremenu kada se od istih zahteva rigorozna štednja i otpuštanje zaposlenih.

Čonka Aron, pokrajinski poslanik DZVM (foto)