Predstavnici SP razgovarali sa ministrom Šarčevićem

Predstavnici SP razgovarali sa ministrom Šarčevićem

13/09/2016 Off By

 

 

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu pozdravili su predlog Ministarstva da se studentima koji studiraju po starim programima produži rok za završetak studija, kao predlog da se studenti koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili 48 ESPB rangiraju u okviru kvote za finansiranje iz budžeta u školskoj 2016/2017. godini


MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Teme sastanka bile su izmene Zakona o visokom obrazovanju i reevaluacija opterećenja studenata.

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu pozdravili su predlog Ministarstva da se studentima koji studiraju po starim programima produži rok za završetak studija, kao predlog da se studenti koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili 48 ESPB rangiraju u okviru kvote za finansiranje iz budžeta u školskoj 2016/2017. godini.

Ministar Mladen Šarčvić istakao je da će nakon imenovanja pomoćnika ministra za visoko obrazovanje biti formirana posebna radna grupa koja će temeljno pripremiti nove izmene Zakona o visokom obrazovanju. Prema rečima ministra radnu grupu činiće predstavnici Ministarstva, univerziteta i studentskih tela i organizacija. Ministar je prihvatio poziv studenata da prisustvuje tribinama na kojima će svoje viđenje zakonske regulative iskazati i studenti koji nisu deo studentskih tela. Jedan od zadataka radne grupe biće i analiza rada i organizacije različitih studentskih tela, rekao je ministar.

Predstavnici studenata ukazali su ministru na hitnost i važnost reevaluacije opterećenja studenata i istakli da postoje metodologije, koje su studenti spremni da primene, koje će kao rezultat imati precizan podatak koliko radnih sati vredi jedan ESPB na fakultetima u Srbiji. Kada je u pitanju reevaluacija opterećenja studenti su dobili apsolutnu podršku ministra.

Sastanku su prisustvovali Marija Radovanović, student prorektor Univerziteta u Beogradu, Vladimir Smuđa, član Statutarne komisije Univerziteta u Beogradu, Bojan Milenković, student prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Katarina Ivakić, student prorektor Univerziteta umetnosti i Borijan Soković, predsednik Saveza studenata Beograda.(Press MP)