Dačič predvodi srpsku delegaciju na Samitu nesvrstanih u Venecueli

Dačič predvodi srpsku delegaciju na Samitu nesvrstanih u Venecueli

13/09/2016 Off By

 

Za Srbiju je Pokret nesvrstanih zemalja veoma važan, jer od 86 država koje nisu priznale Kosovo, 61 nalazi se u ovo Pokretu


PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodiće delegaciju Republike Srbije na 17. Samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, koji će se održati u Venecueli, na ostrvu Margarita, 17. i 18. septembra 2016. godine, kao i na sastanku ministara spoljnih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja, 15. i 16. septembra.

Ministar Dačić će u svom istupanju na Samitu predstaviti viđenja Republike Srbije u vezi sa aktivnostima i ulogom Pokreta i pitanjima od prioritetnog značaja za Republiku Srbiju, sa fokusom na temu Kosova i Metohije. Pored toga, učešće će biti iskorišćeno za realizaciju većeg broja bilateralnih susreta sa zvaničnicima država članica Pokreta.

Srbija ima status posmatrača u Organizaciji. Pokret nesvrstanih zemalja jedan je od najvećih međunarodnih pokreta koji okuplja 120 zemalja članica i 17 posmatrača.

Za Srbiju je Pokret nesvrstanih zemalja veoma važan, jer od 86 država koje nisu priznale Kosovo, 61 nalazi se u ovo Pokretu.

Ključni razlog odlaska delegacije Republike Srbije na čelu sa ministrom Dačićem, upravo je da bi se pariralo pritiscima i lobiranju iz sveta za nezavisnost Kosova.