Svečanost ispred Skupštine Srbije: vojska dobila nove oficire

Svečanost ispred Skupštine Srbije: vojska dobila nove oficire

10/09/2016 Off By

 

 

Najbolji kadet Vojne akademije je Lazar Stojnić, rođen 1993 u Beogradu, sa opštim uspehom 9,73. U kopnenoj vojsci – Stefan Radonjić, rođen 1991 u Leskovcu, s opštim uspehom 9,47. Nemanja Jaćimović, rođen 1990 u Beogradu. Medicinski fakutet VMA završio je sa prosekom 10


pressRanka Čičak

NA SVEČANOSTI povodom završetka školovanja kadeta 137 klase Vojne akademije i 2. Klase Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić upozorio je da se svet menja na gore:

-Nekima nije dovoljno ono što im je Bog dao, ili što su im ostavili preci, pa posežu za tuđim.Tom vatrom se igraju i teritoriji Srbije oni koji bi da otmu ono što je naše. Tom vatrom se igraju i u komšiluku, u kome nekome smeta ne samo što postojimo, već i što je Srbija mudro vođena i napreduje iz dana u dan. Evo i danas ih pozivamo da razgovaramo i da se dogovorimo. Ne tražimo njišta njihovo, ali im ništa nećemo ni dati. Želimo uspeh i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali ćemo pomoći Republici Srpskoj da njeni građani žive u miru i bolje nego danas.

 

Nikolić primećuje da neki događaji u današnjem svetu ugrožavaju život ljudi na planeti. Sve su vidljivije opasnosti od terorističkih napada, od migrantske krize, ali i od ćudi prirode. Ni jedna zemlja pojedinačno nije dorasla tim problemima, pa je neophodna međunarodna saradnja. Naša vojska ni malo ne zaostaje za armijama većih zemalja:


oficiri-promocija-vojska-srbije


-Angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama na svetskim kriznim žarištima svedoči o našoj želji da doprinesemo svetskom miru. Znamo da naš doprinos možda nema odlučujući značaj, ali to nam nikada nije bio izgovor za neaktivnost. To potrvrđuju i pohvale našim vojnicima iz međunarodnih institucija. Prisustvo pripadnika naše vojske u kriznim područjima postalo je primetno.

U proteklih 166 godina svog postojanja, Vojna akademija školovala je veliki broj oficira i dala svoj doprinos sveukupnom razvoju obrazovanja u Srbiji. Danas je predsednik Tomislav Nikolić, uručio sablje najboljim kadetima Vojne akademije, ministar odbrane, Zoran Đorđević – bodeže najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije – pištolje sa posvetom najuspešnijim kadetima kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane.

Najbolji kadet Vojne akademije je Lazar Stojnić, rođen 1993 u Beogradu, sa opštim uspehom 9,73. U kopnenoj vojsci – Stefan Radonjić, rođen 1991 u Leskovcu, s opštim uspehom 9,47. Nemanja Jaćimović, rođen 1990 u Beogradu. Medicinski fakutet VMA završio je sa prosekom 10.

Vojna akademija obrazuje i veliki broj studenata iz inostranstva, a može se pohvaliti i sa 225 naučnih radova, 4 udžbenika i 15 projekata za sistem odbrane.