Viktor Orban gost Aleksandra Vučića: Mađarska kao uzor Srbiji

Viktor Orban gost Aleksandra Vučića: Mađarska kao uzor Srbiji

05/09/2016 Off By

 

Vučić: “Viktor Orban, koji je optimista po prirodi, dva ili tri puta mi je danas ponovio da po prvi put nij optimista što se tiče situacije i u Evropi i svetu”


pressRanka Čičak

SRBIJA I MAĐARSKA sarađivaće u sprečavanju ilegalnih prelaza granica. O tome su se dogovorili danas predsednici vlada obe zemlje, prilikom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Beogradu.

Vucic_i_Orban_BP_jul_2015


Posle sastanka u četiri oka i razgovora delegacija Srbije i Mađarske, oni su novinarima rekli da će sledeću sednicu dve vlade održati negde u unutrašnjosti Srbije i to već do kraja ove godine. Premijer Aleksandar Vučić najavio je i formiranje radne grupe sa tri do četiri člana iz svake zemlje koja će tražiti bolja ekonomska rešenja u saradnji:

-Ogroman je interes srpskih ministara za rešenja koja se sprovode u Mađarskoj.Naš ministar poljoprivrede sa saradnicima odlazi tamo na sedam dana, kako bi prikupili sva njihova iskustva u poljoprivredi. Mnogo toga što Mađarska radi, mi bi želeli da primenimo. Od rejonizacije do više fabrika za preradu voća i povrća. Ne možemo da nastavimo da u Rusiju i druge zemlje izvozimo samo sirovinu.Treba da ojačamo našu preradu.Već smo dosta naučili i o njihovim vaučerima, pa su nam oni u turizmu napravili veliku korist.

Vučić je zadovoljan privrednom saradnjom. Naš izvoz u Mađarsku narastao je u prvih 6 meseci ove godine 12,7 posto:

-Zahvalni smo na izuzetnoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na našem evropskom putu.Danas smo dogovorili da napravimo neku vrstu zajedničke strategije za budućnost. Viktor Orban, koji je optimista po prirodi, dva ili tri puta mi je danas ponovio da po prvi put nij optimista što se tiče situacije i u Evropi i svetu.Mi moramo da se pripremimo i za jesen i za zimu. Već danas je na teritoriji Srbije 5.000 migranata. Spremni smo da oformimo timove koji će da rade na strategiji i pripremama za ono što nas čeka. Imali smo oko toga ne uvek iste pristupe, ali smo zahvalni jedni drugima što smo uspeli da sačuvamo najbolje odnose. Mnogo truda uložili su i mađarska i srpska vlada. Naše ekonomije napreduju. Moramo još mnogo da učinimo da ljudi u Srbiji taj boljitak osete. Razgovarali smo o još većem dolasku mađarskih investitora.Drago mi je što je gospodin Orban rekao da ćemo videti mađarske investitore ne samo na teritoriji Vojvodine, već i svuda u Srbiji.Pohvalio je naše odnose prema Mađarima u Srbiji.Mađari u Srbiji osećaju da ih rukovodstvo i Vlada Srbije cene i poštuju jednako kao i sve druge građane i građane većinskog naroda.

Orban je rekao da shvata sve probleme Vlade koja je nasledila praznu kasu i razorenu privredu, jer je to preživljavala i mađarska Vlada 2010 godine:

-Treba prvo srediti budžet, kako bi se omogućio rast privrede, a tek posle toga počinje da raste standard. Srbija je krenula tim putem. Razmišljamo o partnerstvu sa Srbijom, a i Srbiji je korisno da izabere mađarske partnere. Mađari koji žive u Srbiji nalaze se u sređenim odnosima sa državom, a to se i mi trudimo da obezbedimo Srbima kod nas.Voleli bi mađarske investicije ne samo u Vojvodini, nego i u drugim oblastima Srbije. Zato pozivam srpske poslovne ljude da investiraju kod nas.

Orban je govorio o migracionoj krizi. Kaže da je položio zakletvu da će štititi svoju zemlju i narod:

-Čim se onemogućio prelazak migranata morskim putevima, oni su krenuli preko Balkana. Sporazum između Turske i Nemačke je labav, pa ćemo ponovo imati probleme kao prosle godine.Zato ne možemo dozvoliti da se krši zakon i nezakonito prelaze granice. Mi ćemo to svim snagama sprečiti. Ponudio sam saradnju gospodinu Vučiću da se protiv nezakonitog prelaska granica i ulaska na teritoriju Srbije zajednički borimo i da mi pomognemo. Nama je to u interesu, jer tako povećavamo i bezbednost Mađarske. Zatvarajući naše granice, mi ne želimo da ih zatvorimo za susede. Ne želimo da migracioni talas ugrozi naš normalan život.

Orban je zamolio da Srbija podrži kandidaturu Mađarske za letnje olimpijske igre 2024. godine. Srbiji je ponudio svaku pomoć na njenom putu u EU:

-I sam sam iskusio ono što se vama događa. Pri ulasku u EU Mađarska je bila veoma podržana, a onda se to promenilo. Ja želim da se vi što više približite EU. A ima onih koji žele da spreče Srbiju u tome. Mađarska ne prihvata da iko, bez obzira iz kog razloga, blokira pristup Srbije EU. Mi podržavamo da pri prijemu bude merodavno šta je koja država uradila u procesu integracije.

Na pitanje novinara hoće li Mađarska na srpske granice sa Bugarskom poslati svoje snage, Orban kaže da je Srbija suverena zemlja i odgovorna za svoje granice:

-Ako ona želi, mi možemo da pomognemo. Naši ministri unutrašnjih poslova će o tome potpisati sporazum. Ne želim da ništa u korist Mađarske napravim ako je to na štetu Srbije. Nije nam interes da migranti ostanu u Srbiji i zato tražimo rešenja da i Srbija sačuva svoj integritet. Mi ćemo imati referendum o migracionom pitanju.Bilo je nesuglasica oko migranata između Brisela i Mađarske. Tamo ne podržavaju naše mere bezbednosti. Žele da nateraju svoje članice da prihvate ono što im nije u interesu. Mi želimo da Mađarska ostane Mađarska i u etničkom i verskom pogledu.

Vučić je rekao da podržava mađarskog kolegu:

-On je odlučniji i ima više iskustva od mene. A mi imamo sve više problema.Ranije su kroz Srbiju prolazile porodice iz ratnih područja. Danas je 81 posto migranata iz Avganistana, koji odlaze iz ekonomskih razloga. Oko njihovog ponašanja nismo pravili buku i sve smo brzo rešavali. A tuku se. Ulovljeni su i u krađi u dva trgovinska lanca. Nisu ni mali troškovi oko njih. Treba nahraniti svakog dana 5.000 ljudi. Nešto dolazi kao pomoć od EU, ali plaćamo iz budžeta.

Na provokativno pitanje Vučiću hoće li se ugledati na Mađarsku i smanjiti poreze , a povećati poljoprivredne subvencije, on mudro odgovara:

-Želimo da se ugledamo na Mađarsku. Ali, oni su i pre sto godina imali poljoprivredne subvencije, a porezi su im 30 posto većih od naših.

Na pitanje o odnosima sa drugim zemljama u komšiluku, srpski premijer kaže da ima i onih koji žele da spreče Srbiju da uđe u Evropu:

-Ja ne odgovaram na tuđe ružne reči. Da nema tih ružnih reči, bio bih sigurniji u bolju budućnost na Balkanu.kraj