Na marginama Samita G20 sastali se Erdogan i Merkelova

Na marginama Samita G20 sastali se Erdogan i Merkelova

04/09/2016 Off By

 

Kancelarka je naglasila da Nemačka osuđuje taj pokušaj vojnog udara i da podržava demokratiju i legalnu i legitimnu vlast.

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan i nemačka kancelarka Angela Merkel sastali su sedanas na marginama Samita G20 u kineskom gradu Hangzhou i saglasili su se da je političko rešavanje sirijske krize važno za uspostavu stabilnosti u toj zemlji, ali i sa aspekta efikasne borbe protiv ISIS-a i drugih terorističkih organizacija, javlja turska Anadoli Agenci (AA).

Predsednik Erdogan kancelarku Merkel primio je u salonu hotela Grand Metro Park u Hangzhou, a glavne teme sastanka bili su bilateralni odnosi Turske i Njemačke, odnosi između Turske i Evropske unije, sirijska kriza i borba protiv terorizma. Sagovornici su se dotakli i pitanja neuspjelog pokušaja vojnog udara koji je teroristička organizacija FETO u Turskoj izvela 15. jula.

Kancelarka je naglasila da Nemačka osuđuje taj pokušaj vojnog udara i da podržava demokratiju i legalnu i legitimnu vlast.

I Erdogan je rekao da je sa kancelarkom Merkel u dva navrata telefonom razogovarao o pokušaju puča i da je zadovoljan zbog stava Nemačke o tom pitanju.

Sagovornici su istakli odlučnost da se nastavi trend intenziviranja bilateralnih odnosa Turske i Nemačke na svim poljima, uključujući politiku, ekonomiju i kulturu.

Turski predsednik Erdogan tom prilikom je kancelarki Merkel saopćio posljednje informacije u vezi sa antiterorističkom ofanzivom “Štit Eufrata“ na severu Sirije.

Erdogan je naglasio da je političko rešenje sirijske krize važno sa aspekta uspostave stabilnosti u toj zemlji, ali i sa aspekta efikasne borbe protiv svih terorističkih grupa u regionu. Dodao je da Turska neće dozvoliti da se na njenim južnim granicama uspostavi “teroristički koridor“.

Merkel je rekla da Nemačka podržava Tursku u borbi protiv terorizma, na čelu sa terorističkom organizacijom ISIS.Sagovornici su se saglasili o neophodnosti nastavka pregovora u okviru saradnje Turske i EU, a koji se odnose na istodobno implementiranje vizne liberalizacije za turske državljane i sporazuma o readmisiji.