Odluka britanske zdravstvene organizacije NHS – ne operiše debele i pušače

Odluka britanske zdravstvene organizacije NHS – ne operiše debele i pušače

03/09/2016 Off By

 

BRITANSKA zdravstvena organizacija NHS, odnosno njena lokalna podružnica u Jorku, zabranila je debelim ljudima pristup nekim operacijama dok ne izgube na težini, piše Gardian.

Bolnica u regionu Vale of Jork donela je odluku da ljudi kojima je indeks telesne mase iznad trideset mora da pričekaju na operacije koje nisu hitne, kao što su operacije kolena i sličnih zahtvata.

Kris Hopson, službenik NHS-a, rekao je da se radi o potezu kojim se štedi novac. On je dodao da bi se na nivou cele zemlje treba da se održati velika javna rasprava o budućnosti zdravstvenog sistema u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u kojoj bi učestvovali, ne samo političari, lekari i službenici NHS-a, već i celokupna javnost.

Razume se da jeodluka o zabrani pristupa nekim operacijama debelim ljudima izazvala veliku raspravu u javnosti. Kler Marks, predsednica jedne od krovnih organizacija koja okuplja hirurge, rekla je da njena organizacija pomaže ljudima da izgube na težini i da prestanu da puše. Međutim smatra da zabrana operacije koja bi nekome mogla da promeniti život nije rješenje.

Spomenuta bolnica jedna je od devet britanskih bolnica koja se suočava sa velikim financijskim problemima pa su joj potrebne hitne mere štednje.

Osim debelih i pušači teže dolaze do operacija. Njima će se operacije odlagati za šest meseci ili osam nedelja ukoliko prestanu da puše. Naravno, i u tom slučaju radi se o operacijama koje nisu hitne.