Rekcije u BiH povodom posete Dragana Čovića Beogradu

Rekcije u BiH povodom posete Dragana Čovića Beogradu

02/09/2016 Off By

 

U ČETVRTAK posle podne, član Predsedništva BiH Dragan Čović sastao se u Beogradu s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je Čović izjavio da je taj sastanak planiran ranije i da je slučajnost što on dolazi nekoliko sati posle sastanka srpskog državnog vrha s političkim predstavnicima entiteta Republika Srpska, analitičari misle suprotno.

Univerzitetski profesor, analitičar političkih dešavanja dr Slavo Kukić naglašava da nema slučajnosti u terminu Čovićeve posete Beogradu, kao ni u njegovom pismu visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku, pre nekoliko dana, u kojem navodi da su “Hrvati u BiH, u posljednje dve decenije sistematski lišavani svojih legitimnih prava”, predlažući modele prekomponovanja BiH.

“Osim toga, Čović je nedavno izjavio da, gde god nije bilo Herceg-Bosne, Hrvati su tobože nestali. Pismo visokom predstavniku i članovima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC), nema nikakvu novinu u sebi, reciklirano je ono što on ponavlja petnaest godina. Ono što je novina i eksplicitno je iskazano, vezano je za modele preuređenja Bosne i Hercegovine koji garantiraju ravnopravnost Hrvata”, navodi Kukić i dodaje:

“Onaj ko je pažljivije čitao taj tekst mogao je da vidi da je prvi preporučeni model reorganizacija Federacije, koji sugeriše zaključak kako on funkcioniše kao instrument politike Milorada Dodika – jer, ako već hoćeš preurediti Bosnu i Hercegovinu, pa i reorganizovati je teritorijalno, na način koji garantuje ravnopravnost Hrvata, onda se ne može iz te reorganizacije isključiti Republika Srpska. Ako nju izuzimaš, žrtvovao si 230.000 Hrvata po popisima iz ‘91. godine i definitivno rekao: ‘To isporučujem Miloradu Dodiku, a ja ću hrvatski entitet ili hrvatsku državu, za koju ću se u nadolazećim godinama zajedno s Dodikom boriti, pokušati da realizujem”

Da je to bilo moguće, ističe Slavo Kukić, učinilo bi se to ‘93. i ‘94. godine.

“Ali, sasvim izvesno, Čović će se zadovoljiti i puno manjim prostorom, od Stoca do Livna, pri čemu će morati dosta muke da ima sa Hercegovačko-neretvanskim kantonom, i još više muke imaće sa Srednjobosanskim kantonom. Hoću reći – sva ta priča potvrđuje da on i Dodik ne deluju odvojeno, da deluju koordinirano, pri čemu u prvom planu nisu njegovi ciljevi za Hrvate. Nego – je li svestan toga ili nije, ne znam – on je, naprosto, instrument Milorada Dodika”, ocjenjuje Kukić.

Sastanak s Vučićem, Čovićeva je podrška partneru i prijatelju Dodiku, u vreme osporavanja referenduma i jasnog stava međunarodne zajednice da je on antiustavni i antidejtonski, smatra politička analitičarka Ivana Marić.

“S obzirom da to nije ranije najavljeno iz ureda gospodina Čovića, smatram da ima vezu sa referendumom, jer jedan takav susret bi trebao da se ranije najavi. Malo je upitno zašto razgovor samo njih dvojice? Šta je cilj, zbog čega razgovaraju dva, tako visoka dužnosnika dve države?”, pita se Marićeva.

Ivana Marić konstatuje da je to, u stvari, onaj odnos između Dodika i Čovića, “jako blizak partnerski odnos koji ne vidimo uporište u vlasti, u kojoj nisu zajedno niti na jednom nivou, tako da to već dugo godina ostavlja prostora za špekulacije o tome na čemu se zasniva taj odnos”.

“Pretpostavljamo da su to neke međusobne usluge i da je sada došao red na Čovića da vrati uslugu Dodiku. On je čak ušao u nekakvo razmimoilaženje mišljenja sa HDZ-om Hrvatske (Hrvatska demokratska zajednica), što je inače redak slučaj, pa je tako Andrej Plenković, predsednik HDZ-a, oštro osudio provođenje referenduma, dok Čović ima jako blisku priču Dodikovoj, i na taj način ga podržava”, riječi su Ivane Marić.

Sastanak člana Predsedništva BiH i predsednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, poklapa se s objavom stavova Saveta za sprovođenje mira o referendumu u RS, i teško bi bilo pronaći argumente da je to slučajnost, smatra Amer Bahtijar, novinar portala Tačno.net.

“Uopšte nije slučajno, kao što nije slučajno ni pismo koje je Dragan Čović nedavno uputio visokom predstavniku. Jasno je da se radi o dogovoru Čovića i Dodika, gde mu Čović u ovom trenutku služi kao neko ko će reći da nije problem Bosne i Hercegovine samo Milorad Dodik, nego da postoji mnogo ozbiljniji problem. Ono što je, čini mi se, važno iz ove Čoviće posete Beogradu jeste da je pitanje Milorada Dodika samo prvi problem, jer ukoliko zaista prođe ova priča o referendumu, možemo očekivati puno ozbiljnije probleme. Taj ozbiljniji problem je ono što je Čović već najavio prilikom obeležavanja Herceg-Bosne – traženje da se dobije teritorija. Ta teritorija je imaginarna, to je ustvari Herceg-Bosna”, kaže Bahtijar, i zaključuje:

“Međutim, ono što zaboravljaju i Dodik i Čović je da bi urušavanje Dejtona, na kraju priče, možda bi moglo da košta i jednog i drugog jako puno”.(RSE)