Inđija: Nikolić otvorio prvu indonežansku fabriku u Srbiji

Inđija: Nikolić otvorio prvu indonežansku fabriku u Srbiji

02/09/2016 Off By

pressRanka Čičak

PREDSEDNIK Srbije, Tomislav Nikolić otvorio je danas u Inđiji prvu indonežansku fabriku u Srbiji. Indonežanski Indofud investirao je 11 miliona evra za fabriku nudli (rezanci) Indomie. Fabrika je već zaposlila 100 radnika, a u drugoj fazi ovde će raditi 500 ljudi.

Sirovine su uglavnom domaće. Srpski udeo u proizvodima ove fabrike dostizaće 90 posto.

indonezijaNikolić , koji je pre nekoliko godina započeo razgovore sa indonežanskim predsednikom Đokom Vidodom o saradnji u privredi, zadovoljan je:

-Naše vlade su uspostavile tesnu saradnju, naši timovi organizovali brojne poslovne forume, seminare, posetu indonežanskih privrednika novosadskom poljoprivrednom sajmu.Podržali smo rad društva indonežansko srpskog prijateljstva, indonežanske škole u Beogradu i razmenu studenata. Rezultat svega je što smo zainteresovali najveću indonežansku kompaniju Salim grup da 2013 otvori svoje predstavništvo u Srbiji, a zatim da Indofud, članica njihove grupe investira u ovu fabriku.Najveći efekat je poruka da je Srbija sposobna da igra i pobedi u najvažnijim utakmicama na globalnom tržištu.

Kapitalom investitora iz Indonezije kupljene su mašine u Japanu, na kojima će vredan i stručan srpski radnik prerađivati najkvalitetnije srpske proizvode koji će se izvoziti u Ameriku, Evropsku Uniju i širom sveta. Na njima će uz ime Indofud pisati – proizvedeno u Srbiji. Srbija je pravo mesto za investiranje. Njene prednosti u odnosu na druge zemlje su odličan geografski položaj, visokoobrazovana i veoma kvalifikovana radna snaga, podsticajna poreska politika s najnižim stopama u regionu, širok spektar drugih državnih podsticaja i finansijskih olakšica, stabilno ekonomsko okruženje i doba zakonska regulativa. Mi ćemo uvrk biti garant da su strane investicije u našoj zemlji sigurne i zaštićene. Realizacija ovog projekta kruna je i potvrda tradicionalno dobfih i prijateljskih odnosa Srbije i Indonezije.Gradimo ih na uzajamnom poštovanju i razumevanju.Današnja svečanost je tek očetakdinamične ekonomske saradnje i razvoja naše dve zemlje.Neka ovo bude podstrek i drugim investitorima da kao i Indofud poklone poverenje Srbiji.kraj avangarda investiranja iz indonezije