Aleksandar Vučić razgovarao sa Draganom Čovićem

Aleksandar Vučić razgovarao sa Draganom Čovićem

01/09/2016 Off By

 

HRVATSKI ČLAN  Predsedništva BiH, predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsednikom HDZ BiH  dr Dragan Čović i premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić složili su se danas da suštinske prepreke boljim odnosima Srbije i Hrvatske ne postoje i da treba obezbediti dobre odnose u celom Regionu. Robna razmena BiH i Srbije je jednu milijardu i petsto miliona godišnje da izvoz  Srbije u ovu zemlju beleži rast od 7,9 posto:

-Upravo zato želimio  dobre odnose jer su oni uvek korisni – rekao je Vučić i najavio novu saradnju sa BiH u  turizmu i uslugama.

Dragan Čović je na pitanje novinara hoće li konačno biti referenduma u RS o danu državnosti odgovara da se pravi nepotrebna gužva oko ovog pitanja zbog izbora:

-Ja ne vidim razloga da se to uopšte komentariše.

Bilo je pitanja Vučiću zašto nije dao podršku referendumu i  kako će se Srbija odnostiti prema istrazi koja se vodi protiv Milorada Dodika.

Vučić je ponovio ono što je nekoliko puta danas rekao – da se Srbija nije meša:

– Mnogi bi se  radovali nejedinstvu. Ali ovo nije vreme kada je Boris Tadić pisao protiv Dodika.  Mi o svimna mislimo dobro. Ne moramo da se saglasimo. Ali Srbija je bila i biće uz RS. To nam je obaveza. A svako ko misli da može da gazi RS treba da zna da je to nemoguće. Što se pitanja o istrazi tiče – Srbija poštuje Milorada Dodika. Svi me napadaju a niko ne primećuje da je taj svakakvi Vučić sprečio da Srbija uđe u stečaj i omogućio joj 3 posto rasta u vreme najteže konsolidacije.

Vučić insistira da mu je Dodik prijatelj i da Republiku Srpsku  voli kao i uvek:

– Jesu li doneli pravilnu odluiku, proceničemo za dva, tri meseca. Samo usijane glave mogu da zameraju.

Neki su novinari pitali da li još ima vremena da se RS predomisli. Odgovorio je da ne smatra ovo pitanje važnim:

-Referendum je njihovo pravo. Nadam se da se neće ponoviti 1991. godina i da će se sačuvati mir. Mi nismo nikoga napadali, ali nećemo dozvoliti da iko napadne RS,  a nadam se da to nikome neće ni pasti na  pamet.

Komentarisao je kako će se  ove odluke odraziti na Region:

– Ni krivi ni dužni doveli smo sebe u nezavidnu situaciju. Umesto da se hvalimo svetu svojim rezultatima došli smo u poziciju da se branimo. Ali se nadam da ćemo iz teške situacije izaći zajedno sa RS. Jedinstveno nam ne manjka.