Posle sastanka rukovodstva Srbije i RS: Referenduma (ne) će biti!

Posle sastanka rukovodstva Srbije i RS: Referenduma (ne) će biti!

01/09/2016 Off By

 

pressRanka Čičak

POSLE sastanka srpskog predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića s predstavnicima RS data je zvanična izjava.

Zatim je premijer Vučić je otišao, a nekoliko stotina novinara pred vratima je dočekalo goste iz RS koji su želeli da daju izjave.

milorad-dodik-015Milorad Dodik rekao je da je o referendumu posvećenom danu RS već odlučeno u RS, da su mu razgovori u Beogradu koristili, ali da RS neće menjati svoju odluku:

-Ovo je bio odgovoran i kreativan sastanak. Upoznali smo se sa stavovima državnog rukovodstva Srbije.Ponovili su nam stavove da se neće mešati, ni podržavati ni osporavati odluke koje mi donosimo. Na nama je da ocenimo sve opasnosti koje mogu eventualne naše odluke da donesu.Za mene je važno što sam imao mogućost da popričamo o svim elementima razvoja situacije u regionu. Naravno, za sve odluke u RS odgovornost je naša. A mi smatramo da sve činimo u skladu sa zakonima. Da, postoje određene špekulacije o Danu RS.Mi ostajemo jedinstveni u odbrani Dana naše Republike – 9. januara. I u tom pravcu nastavljamo aktivnosti.

Na pitanja novinara hoće li onda referenduma biti, nije hteo da odgovara. Rekao je samo da je ponosan na Srbiju

mladen_ivanicMladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz RS rekao je da bi ovakvih sastanaka trebalo biti više:

-Deveti januar je bio i ostaće značajan praznik RS. Sigurno će nastaviti da se obeležava.Biće narednih dana složenih situacija, ali se razumom može prevazići. Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, a mi ćemo naći načina kako ćemo provesti tu odluku Ustavnog suda, kako bi se sačuvalo dostojanstvo srpskog naroda u BiH. Stalo nam je do razumevanja, ali to ne mogu samo Srbi.Treba i predstavnici bosansko hercegovačkog naroda da prestanu više da izazivajui da shvate da je vrijeme osionosti prošlo i nikome neće donjeti dobro.

-Hoće li biti referenduma- pitali su novinari.

Odgovorio je da su o tome već doneli odluku nadležni organi RS.

Željka CvijanovićŽeljka Cvijanović takođe je zadovoljna sastankom:

-Bio je koristan.Ovo je nastavak razgovora koje smo već imali sa premijerom Vučićem kada je bio u poseti RS. Stavovi su takvi da se Srbija neće mešati u ova pitanja. Ona ima razumevanja za dešavanja i u RS i u cijeloj regiji. Ovo je naša odluka u RS. Rukovodstvo svih političkih partija sa sedištem u RS odlučilo je da se ide na referendum, Skupština je odluku ozvaničila.Ne vidimo razloga za bilo kakvu galamu. Ali, u okviru BiH se galama pravi i kada se nekome u Sarajevu ne sviđa u kom pravcu lete ptice.Tako da razumem zbog čega je napravljena sva ova galama.Sada imamo situaciju da neće da dostave biračke spiskove, iako su po zakonu dužni.

Mladen-BosićMladen Bosić, predsednik SDS kaže da je na ovom sastanku čuo dosta informacija koje nije znao:

-Zabrinut sam situacijom u čitavom regionu.Jedino što mogu je da apelujem na sve da doprinesu da ponovo ne dođe do zaoštravanja koje bi izmaklo kontroli i vratilo nas u devedesete. Mnoge stvari podsećaju na devedesete. Mnogi od nas nisu naučili šta sve može da se izrodi ako se situacija dovede do usijanja.

Na pitanje da li veruje da će se referendum održati odgovara da veruje, jer niko nije podneo Skupštini inicijativu da se promeni njena odluka.