Makedonija: 11 decembra parlamentarni izbori

Makedonija: 11 decembra parlamentarni izbori

01/09/2016 Off By

LIDERI četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, potpisali su dogovor o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra.

Prema večerašnjem dogovoru, koji su potpisali predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i SDSM-a Zoran Zaev iz makedonskog političkog korpusa i lideri albanski stranaka Demokratske unije za integraciju /DUI/ Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca /DPA/ Menduh Tači, u petak, 2. septembra, trebalo bi da bude izabrana prelazna vlada Makedonije u kojoj će participirati opozicija.

SDSM će u prelaznoj vladi, koja će imati zadatak da organizuje izbore, imati svoje ministre u resorima unutrašnjih poslova, i rada i socijalne politike. Prema ranijem dogovoru četiri vodeće političke stranke, za održavanje izbora biće neophodno pročišćavanje biračkog spiska, formiranje ad hok tela za monitoring medija i imenovanje glavnog i odgovornog urednika javnog servisa MRTV. Glavnog i odgovornog urednika MRTV treba da predloži opozicija, a SDSM je na to mesto nominovao novinarku Santu Argirovu.

Izbori u ovoj godini odgađani su dva puta. Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.