„Gasprom njeft“ će finansirati izradu unutrašnjeg mozaika Hrama cvetog Save

„Gasprom njeft“ će finansirati izradu unutrašnjeg mozaika Hrama cvetog Save

30/08/2016 Off By

 

 

Gasprom njeft“ će finansirati izradu unutrašnje dekoracije kupole Hrama svetog Save u Beogradu u okviru programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Sa srpske strane ugovor su potpisali predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

U toku projekta biće izrađeno 1.230 kvadratnih metara mozaične kompozicije unutrašnje površine glavne kupole Hrama. Tehnika izvođenja radova – mozaik uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. U Hramu svetog Save, koji je najveći pravoslavni hram na Balkanu, već su završeni pripremni radovi. Umetničkim radovima na uređenju Hrama svetog Save rukovodiće akademik i član Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije, Nikolaj Muhin.

Završetak ovih radova na kupoli planira se krajem 2017. godine. Za izradu radne skice mozaičnog panoa bila je napravljena maketa kupole, koja je izložena u „Ruskom domu“ u Beogradu.

U okviru humanitarnog programa, koji kompanija realizuje u Srbiji, ‘Gasprom njeft’ daje doprinos razvoju viševekovnih veza Rusije i Srbije. Mi nismo samo najveći investitor u srpsku privredu, nego i pomažemo da se sačuva kulturno i istorijsko nasleđe srpskog naroda“ – istakao je član Upravnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj.(Press GNJ)