BiH: Paravojne “Zelene beretke” planiraju vojnu vežbu

BiH: Paravojne “Zelene beretke” planiraju vojnu vežbu

29/08/2016 Off By

 

UDRUŽENJE veterana paravojne formacije Zelene beretke u BiH najavilo je da će održati “najveću vojnu vežbu posle ratnog perioda” pod nazivom “Sloboda za sve”.

Veterani paravojne jedinice osnovane 1991. pod okriljem Stranke demokratske akcije na Fejsbuku su naveli da planiraju da na vežbi koriste bojevu municiju i novije oružje koje poseduju Oružane snage BiH.

Predsednik udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić rekao je da će uputiti zahtjev Oružanim snagama BiH da im daju vojnu opremu radi vojne vežbe ili će se obratiti MUP-u Federacije BiH.

“Vojnu vežbu najavili smo još ranije. U pitanju je samo skup veterana, gde će se prisetiti trenutaka i dana iz perioda agresije, i upoznavanje s novim naoružanjem. Red je da veterani znaju čim raspolažu Oružane snage BiH”, rekao je Švrakić, prenijele su banjalučke Nezavisne novine.

Na pitanje zašto to Udruženje nastoji da organizuje vojnu vežbu, on je odgovorio “da su bili vojska, a ne pčelari”, dodavši da će čekati odgovor na zahtev za dobijanje vojne opreme, od čega zavisi kada će vežba biti održana.

On je rekao da bi vojna vežba trebalo da bude održana na njihovom strelištu, koje je u okrilju Udruženja, a ako im Oružane snage BiH izađu u susret, moglo bi da je održe na NATO-ovom poligonu u Glamoču.

Banjalučke novine su prenele izjavu vojnog analitičara Hamze Višića koji je ocenio da ta vežba neće ni biti održana, kao i da Oružane snage BiH ili bilo koja policijska struktura neće pristati da daju municiju.

Sve to treba posmatrati “na nivou verbalne diskusije koja je u vezi s lokalnim izborima i najavljenim referendumom u RS”, rekao je Višić.

Zelene beretke su osnovane u junu 1991. kao paravojna formacija pod okriljem Stranke demokratske akcije. Pripadnici te paravojne jedinice učestvovali su u napadu na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992.