Čekajući izbore Makedonija pročišćava izborne liste

Čekajući izbore Makedonija pročišćava izborne liste

26/08/2016 Off By

 

SKORO 40.000 birača postali su “sumnjivi” i “nekonzistentni”, nakon što je Državna izborna komisija izvršila proveru podataka dobijenih od 10 institucija i pozvao ih da u predviđenom roku potvrde svoje biračko pravo.

Makedonska Državna izborna komisija izbrisala je sa jedinstvenog biračkog spiska 30.447 lica, koja nakon javnog poziva nisu potvrdila svoje biračko pravo, pišu mediji.

Komisija je nakon pročišćavanja biračkog spiska, što je jedan od uslova za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, objavila imena 39.502 glasača za koje smatra da su sporni.

Skoro 40.000 birača postali su “sumnjivi” i “nekonzistentni”, nakon što je DIK izvršila proveru podataka dobijenih od 10 institucija i pozvao ih da u predviđenom roku potvrde svoje biračko pravo.

Na jedinstvenom biračkom spisku na narednim izborima u Makedoniji, osim imena, naći će se i fotografija glasača.

U Makedoniji, prema podacima Zavoda za statistiku, živi 2.069.172 stanovnika, a u birački spisak na poslednjim izborima bilo je upisano 1.780.128 glasača.

Zemlja se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine. Kriza je intenzivirana krajem januara prošle godine kada je tadašnji premijer i lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio lidera SDSM Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara. lider opozicije je posle ovoga počeo da objavljuje snimke kojima optužuje Gruevskog za kriminal i korupciju.

Krajem jula prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje evropskog komesara Јohanesa Hana, postigli su dogovor o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora, kao načinu izlaska iz političke krize.

Nakon neuspešnog dogovora četiri najveće političke partije krajem jula drugi put su postigle dogovor o spornim pitanjima, koji između ostalog predviđa da datum vanrednih parlamentarnih izbora mora da bude određen do 31. avgusta.

Ukoliko se taj rok ispoštuje prevremeni parlamentarni izbori će se, najverovatnije, održati 11. decembra.

Parlamentarni izbori u Makedoniji u ovoj godini dva puta su već zakazivani i odgađani – 24. aprila i 5. juna.